Belföld

Ötszáz fővel bővült a Csongrád megyei polgári védelem

Csongrád megyében csaknem félezren tettek polgári védelmi esküt, látványos bemutatókkal tarkítva az eseményt.

Már szombat kora reggel óta gyakoroltak a szegedi városháza előtt a katasztrófavédelmi szakemberek arra a nagyszabású rendezvényre, amelyen kétszázötvenen csatlakoztak hivatalosan is a polgári védelem állományához azzal, hogy letették esküjüket.

Csongrád megye további három településén ezzel egy időben csaknem háromszázan tették még le az ilyenkor szokásos esküt. Szükség is van az új emberekre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, amelyet egy nap országosan átlagosan háromszáz esetben riasztanak, de a mostanában a gyakori tüzesetek miatt a jelzések elérték a napi kilencszázat is – mondta el a Szeged24-nek a szervezet főigazgatója.

Dr. Bakondi György Szegeden csapatzászlót is adományozott Csongrád megye újonnan megalakult önkéntes mentőegységének, a Maros mentőcsoportnak, amely négy korábbi csoport tagjaiból állt össze. Így egy újabb polgári védelmi szervezet áll készen mentésre, ha katasztrófa történik a régióban. A szegedi eskütételre a társ rendvédelmi szervek és az együttműködő szervezetek megyei vezetői is meghívást kaptak. Az ünnepséget követően a városháza előtti téren bemutatókat láthattak  az az érdeklődők,  melyen többek között a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete és az Országos Mentőszolgálat is képviseltette magát.

A régi tűzoltóautótól kezdve a legmodernebb járművig mindent megnézhettek a szép számmal összegyűlt érdeklődők. Ezt követően a tiszai rakparton látványos bemutatót tartott a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a Maros Mentőcsapat egységei. Egy szimulált nagy közlekedési baleset következményeinek felszámolását nézhették meg a kíváncsiskodók és a Maros Mentőcsoport megmutatta a vízből mentést, a tűzoltást a vízen, illetve búvár feladatokat hajtott végre.

Dr. Bakondi György arról is beszámolt: az elmúlt időszak nagy katasztrófái – például a vörös iszap tragédia – arra ösztönözte a katasztrófavédelmemmel foglalkozókat, hogy a köteles és az önkéntes állománnyal új alapokon bővítsék a rendszert. A katasztrófavédelmi országos főigazgató elmondta: a polgári védelemmel, a tűzvédelemmel és a veszélyes üzemekkel, szállítmányokkal, infrastruktúrával foglalkozó iparbiztonsági egységek integráltan működnek és európai szinten képesek megfelelni a kihívásoknak.  Hozzátette: az állományhoz most csatlakozottakkal együtt  összesen százkétezerre bővült a polgári védelmisek létszáma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik