Belföld

Veterán biciklik a Móra-múzeumban

A Móra Ferenc Múzeumba lépve biciklisávon haladva ismerhetik meg a látogatók azt a harminchat veterán kerékpárt, melyek az elmúlt százötven év biciklis múltját mutatják be.

Veterán kerékpár-paradicsommá alakul a Móra Ferenc Múzeum: a bejárati csarnoktól kezdve az emeleti kupolán át egészen a kiállítótérig várják a bicikli-különlegességek az érdeklődőket – mondta el a Szeged24-nek Medgyesi Konstantin a múzeum sajtóreferense. A legkorábbi darabok nem csak fémből, hanem fából és bambuszból is készültek. Igazi különlegesség a „Csontrázóként” emlegetett 1860-as öntöttvas gép, melyet súlya miatt komoly erőfeszítésbe került megmozdítani.

A kerékpározás szerelmesei igazi időutazáson vehetnek részt: a 19. században készült velocipédek mellett a múlt század retro bringáival, magyar, francia, holland, olasz és német gépekkel is megismerkedhetnek. A mai, korszerű járművek között megtaláljuk Mark Cavendish profi kerékpáros biciklijét, mellyel a 2010-es Tour de France több szakaszát is megnyerte. Emellett egy Szegeden készült choppert is megtekinthet a közönség.

A biciklik mellett kerékpáros alkatrészeket, ereklyéket is kiállítanak: múlt századi katalógusokat, használati útmutatókat, különleges csengőket, lámpákat, érmeket, márkajelzéseket, valamint versenykerékpáros fejvédőt és mezt is láthatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik