Belföld

Szúnyogírtás: a levegőből permetezik Győrt

Megfelelő időjárási viszonyok esetén május 11-én pénteken, a kora esti óráktól kezdve légi szúnyoggyérítést terveznek Győrben.

Légi kémiai szúnyoggyérítés alkalmával a már repülő szúnyogok mennyiségében várható gyérítés. Pénteken kora este a város területén 1634 hektár nagyságú vizes élőhelyen van tervezve beavatkozás.

A monitoring rendszer adatait figyelembe véve május 12-én szombaton a reggeli órákban a tocsogókban élő szúnyoglárvák gyérítése összesen 200 hektár nagyságú vizes élőhelyen zajlik. Így többek között Pinnyéden a Püspökerdő környezetében, a Rábca és a Rába ártérben, Győr-Réfaluban a Püspök erdő és a Mosoni Duna holtág területén, Sáráson a Bálványosi, Bácsán a Bácsai csatorna környezetében szórják ki a permetet.

A gyérítéshez olyan vegyszereket használnak, melyek a hatóság engedélyével rendelkeznek. A kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek. Bizonyos vegyszerek a méhcsaládokra lehetnek hatással, ezeket kizárólag naplemente után alkalmazzák, amikor a méhek a kaptárba visszarepültek. Ilyen anyagokat a gyérítésre évek óta használnak minden káros következmény nélkül.   

A GYŐR-SZOL Zrt. a monitoring rendszer segítségével folyamatosan figyeli a szúnyogok mennyiségét, és szükség esetén gondoskodik a szúnyoggyérítés végrehajtásáról – tájékoztatta a Győr24-et a társaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik