Belföld

Szélvihar és jégeső csap le ránk szombaton

A szombatra várható viharos szél miatt kilenc megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombat este észak felől markáns hidegfront éri el hazánkat. Napközben még átlagosan 27 Celsius-fok lesz, vasárnap viszont már csak 15 fok várható az országban. Vasárnap gyakran megnövekszik majd a felhőzet, de napsütés is lehet, viszont számítani kell záporokra, zivatarokra.

A meteorológiai szolgálat honlapján található tájékoztatás szerint szombaton napközben az UV-B sugárzás szintje több helyen elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy a napon akár 20 percnél rövidebb idő alatt is le lehet égni.

A várható időjárás-változásra készülve az ország valamennyi megyéjében kiadták az első-, vagy másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok, illetve erős széllökések miatt. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyére. E térségekben a széllökések az óránkénti 90-100 kilométeres erősséget is meghaladhatják. Fejér, Vas és Zala megyében heves zivatarokra, jégesőre is számítani lehet.

Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ez azt jelenti, hogy szombaton a várt széllökések országszerte meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget. A Dunántúlon délutántól szórványosan, a középső országrészben kora estétől többfelé várható zivatar. Jégesőre is számítani lehet, 1-2 centiméteres jégdarabok hullhatnak.

Sajnos a nyárias idő nem siet vissza térségünkbe. Egyelőre úgy tűnik, hogy a maximumok csak jövő szombaton kúsznak majd ismét 20 fok fölé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik