Belföld

Májusi gyermekáldás a flamingóknál

Kikeltek az idei első flamingófiókák a Fővárosi Állat - és Növénykertben. Tizenhárom fióka bújt ki a tojásból május eleje óta, és az elkövetkező napokban további kicsik világra jövetele is várható.


Fotó: MTI / Kovács Attila

A zsiráfok, makik, szurikáták, vízidisznók és nagy marák után a flamingóknál is beköszöntött a gyermekáldás a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Mivel több fészken kotlanak a felnőttek, az elkövetkező hetekben további flamingófiókák gyarapítják még a kolóniát.

Az első tojásokra egyébként áprilisban lettek figyelmesek a gondozók, így számítottak is a májusban kezdődő „gyermekáldásra”, hiszen ennél a fajnál a kotlási idő 28-32 nap.

Statisztika
A fiókák világra jövetele az elmúlt években is hasonlóképpen alakult. 2010-ben április 30. és május 17. között, 2011-ben pedig április 28. és június 14. között került sor a tavaszi kelésekre.

 

Jellemzői

A kikelt flamingófiókák nemcsak kisebbek a felnőtteknél, hanem egészen máshogy is néznek ki. Az alig néhány napos, illetve egy-két hetes madarak testét ugyanis szürke, pihés tollazat borítja, lábaik viszonylag tömzsik, a felnőttekre jellemző, sajátosan görbült csőr helyett pedig még csaknem egyenes csőrt viselnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiókák az első pár hónapban nem képesek a vízben lebegő táplálékszervezetek kiszűrésére. Ehelyett a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe.

Védett madár

A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) Dél-Európában, Afrikában, Dél- és Délnyugat-Ázsiában őshonos madárfaj, mely főként a folyótorkolatok, sekély, sós vizű tavak és tengerpartok környékén fordul elő a legnagyobb számban. Magyarországon ritka kóborlóként, alkalmi vendégként találkozhatunk velük. Hazánkban védett madárnak számít, eszmei értéke 50.000 Ft. A világ állatkertjeiben viszonylag gyakori, azonban a budapesti kolónia nemzetközi összehasonlításban kifejezetten népesnek és szaporának mondható. Jelenleg 128 állat alkotja az Állatkert flamingócsapatát.

Tigrisek

Csütörtökön ünnepelték születésnapjukat az állatkert ifjú tigrisei, akiket Tarlós István főpolgármester nevezett el tavaly Virgilnek, Manunak és Thraxnak. Mindhárom állat egészséges és nagyon sokat fejlődött az eltelt tizenkét hónapban. Az állatok mostani súlyát az állatgondozók nagyjából egy mázsányira becsülik, és valóban tény, hogy a kicsik méretüket tekintve nem sokban maradnak el Nivától, az anyaállattól. A szülinapot egyébként szokásos napi tevékenységükkel töltötték el a csíkos nagymacskát. Jót lakmároztak és játszottak, majd elnyújtóztak a hűvös árnyékban.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik