Belföld

Ma kiderül, ki vezeti a fehérvári színházat

A mai fehérvári közgyűlés fő témája a Vörösmarty Színház igazgatói posztjának odaítélése lesz. A reggel nyolc órakor kezdődő testületi ülésen a jelek szerint kilenc pályázat sorsa dől el.



Ugyan tízen pályáztak a Vörösmarty Színház vezetői székére, de Kamondi Zoltán azt közölte a szinhaz.hu portállal, hogy teljesen reménytelennek látja már pályázatának elfogadását, ezért még a döntés előtt nyilvánosságra hozta nagyívű pályázatát. Kamondi álmaiban a belvárosi tengely, a Fő utca és annak vendéglői, múzeumai is részeseivé váltak volna az új színháznak. Hivatalos közleményt a most kezdődő közgyűlésig nem adtak ki, de úgy tudjuk, hogy Kamondi Zoltán visszalépett.

A mai testületi ülés tagjai így az alábbi nevek és a hozzájuk tartozó pályázatokból választhatják ki az új igazgatót: Bata János, Kárpáti Norbert, Kuna Károly, Mihályi Győző, Quintus Konrád, Réthly Attila, Romvári Gergely, Seregi Zoltán és Szikora János.

A társulat előtt bemutatkozó jelöltek kedveltsége vagy nem kedveltsége nem sokat nyom a latba, hiszen gyakorlatilag érdektelenségbe fulladt a találkozó. A társulat nagytöbbségének mindegy, ki irányítja majd a színházat.

A szakmai bizottság viszont szavazott, és a legkedvezőbben Réthly Attila pályázatát ítélte meg, és csak egy ellenszavazatnyival maradt le Szikora János. Utóbbit a szakbizottság Földi Zoltán vezetésével jelentős többséggel támogatta. Ezek és a kiszivárgott információk alapján a mai testületi ülésen nagy valószínűséggel Szikora Jánost választják meg a Vörösmarty Színház szakmai igazgatójának. Bár egyes ellenzéki körök hozzáteszik: ha nem érkezik ismét valami sejtelmes levél Budapestről…

Ugyanakkor az is szóbeszéd tárgya, hogy a kiváló rendezőnek nem éppen erőssége a gazdasági stabilizáció, de ez talán mégsem lesz akadálya a megválasztásának, hiszen a jelenlegi gazdasági igazgatót, Szabó Károlyt a közgyűlés választotta meg egy esztendeje öt éves időszakra, aki képes vaskézzel kordában tartani a szárnyaló elképzeléseket. Persze felvetődhet majd a kérdés, hogy Szabó hajlandó-e a befutni látszó Szikorával együtt dolgozni…

Mindenesetre, ha nem jön levél, ha nem alakul ki patt helyzet, akkor ma döntés születik többedik nekifutásra, hogy ki irányítja a Vörösmarty Színházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik