Belföld

A Hetedhétnek nincs párja

Az ország egyik legszebb műemléképülete, a Hiemer-ház ad otthont mától a Hetedhét Játékmúzeumnak.

Az Európa-szerte egyedülálló gyűjteményt és a kapcsolódó Réber-kiállítást mától látogathatják a régmúlt gyermekjátékai iránt érdeklődő kicsik, szüleik és nagyszüleik. Moskovszky Éva hagyatéka nem csak szemet gyönyörködtető játékok kollekciója, de a miniatűr enteriőrök, a régimódi finom kidolgozású intarziás és faragott bútorok, a parányi, kárpitozott ülőgarnitúrák, a biszkvitporcelán babák pontos képet is adnak letűnt korok polgári életmódjáról.

A babamúzeum mellett az elsősorban Janikovszky Éva és Lázár Ervin mesekönyveinek illusztrációiról ismert Réber László ezerháromszáz alkotása is helyet kapott a Hiemer-házban.

A megnyitón Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a kultúra nem lehet a modern élet akadályozója, sokkal inkább tekinthető a múltat a jelennel és a jövővel összekötő láncnak, amelynek megszakadása esetén szellemi tragédia következik be. Hogy a múltból mit emelünk be a történelembe, az a közösség igazi feladata, hangsúlyozta.

A gyűjteményt önkormányzati forrásból, hétmillió forintos alapítványi és huszonnyolcmillió forintnyi pályázati támogatásokból hozták létre.

A szombati “Házfoglalón” a gyermekek ingyen tekinthetik meg a kiállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik