Belföld

Szobrot Kádárnak is

Horthy vagy Kádár? Feltettük a kérdést. Vegyes válaszokat kaptunk. Turné Gyömrő és Sashalom közt egy kis kereki kitérővel. Videoriport.

Kapcsolódó cikkek

Horthy-lázban tört ki az ország: egyre-másra születnek tervek arról, hol és miként emlékeznek meg az ügybuzgók vitéz nagybányairól.

A Somogy megyei Kerekiben például vasárnap életnagyságú Horthy-szobrot avatnak. A település polgármestere bár nem felhőtlenül boldog, mégis igennel szavazott az emlékműállításra.

Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere is kedvelheti Horthyt, hisz’ egy hétvégi jótékonysági bálon – melyen pénzt gyűjtöttek a kormányzó lovasszobrára – a fővédnöki szerepet vállalt. Nekünk azt mondta, a szobor a Vitézi Rend országos kezdeményezése, arról ő – mármint a polgármester – nem is akar bővebben nyilatkozni. Az atv.hu egyébként egy kellemes hangvételű interjúban emlékezik meg az estről.

A Kósa Lajos vezette Debrecennek sem kell szégyenkezni, ha Horthyról van szót. Itt ugyanis a helyi református kollégium baráti köre készül visszahelyezni a kormányzó emléktábláját.

Gyömrőn is olyan népszerű az államhatalmat megszilárdító politikus, hogy július elsejétől át is nevezik a Szabadság teret Horthy térre. Az is igaz, hogy nem mindenki körében töretlen ez a népszerűség. A gyömrői antihorthysták szerda délután mintegy 150-en tüntettek ellene.

A tereken és szobrokon felül is van azonban élet: a Teljesítménytúrázók Társasága ügybuzgalma pedig odáig terjedt, hogy egy túrát neveznek el róla.

Videoriportunkban arra kerestük a választ, hogy a gyömrői és sashalmi lakosok mit szólnak a horthysításhoz, illetve mi lenne, ha Miklós helyett inkább egy János lenne ily’ népszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik