Belföld

Soltész: gyermekvédelmi lakásalapot hoz létre a kormány

Gyermekvédelmi lakásalapot hoz létre a kormány - jelentette be a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön a II. ÁGOTA Konferencián, Szegeden.

Soltész Miklós elmondta: a tervek szerint a következő években 4000 lakást vásárol az állam, ahol a gondozásból kikerült fiatalok tíz évig, de legfeljebb 30 éves korukig lakbér fizetése nélkül élhetnek, miközben a bérleti díjnak megfelelő összeget egy lakásalapban gyűjtik.

A programhoz az ingatlanok állagmegőrzése érdekében szigorú házmesteri ellenőrző rendszer is kapcsolódik majd – tette hozzá.

Az államtitkár közölte: egyéves munka eredményeként a gyámügyi betétek kezelését egy bank végzi majd. A megállapodás részleteiről a jövő hétre ígért bővebb információt.

Soltész Miklós fontos célnak nevezte, hogy 12 éves kor alatt ne kerüljön gyermek intézetbe. A fiatalok a családból elsődlegesen befogadó szülőkhöz menjenek, és csak végső esetben a gyermekvédelmi intézménybe – mondta.

A gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó ÁGOTA Alapítvány második alkalommal rendezte meg országos szakmai találkozóját, amelyen gyermekvédelemmel foglalkozó állami, egyházi és civil szervezetek képviselői vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik