Belföld

Nem tetszik a fideszeseknek a KRESZ

A Belügyminisztériumban egyeztettek a a közlekedési szabálysértések átalakításáról a Fidesz képviselőivel, a büntetések "életszerűvé szabása" érdekében.

A Belügyminisztérium közlése szerint “konstruktív szellemben zajlott” az egyeztetés a Fidesz országgyűlési képviselőivel, akik korábban jelezték, hogy túlszabályozottnak és túl szigorúnak tartják az új KRESZ-t, és annak felülvizsgálatát kérték. A minisztérium közölte, hogy” közös törekvésünk a közlekedés biztonságának az erősítése a képviselők észrevételeinek figyelembevételével”.

Az egyeztetés után a fideszes Bíró Márk az MTI-nek elmondta: tárca illetékeseivel abban állapodtak meg, hogy május végéig létrehoznak egy munkacsoportot, amely összefoglalja a problémákat, és ha szükséges, javaslatot tesz a mostani közlekedési szabályok és büntetések bizonyos elemeinek megváltoztatására, valamint új rendelkezések megalkotására.

A fideszes képviselő tervei szerint a testületben az érintett tárcák szakemberei mellett a társadalmi szereplők képviselői – így például KRESZ-oktatók, autós érdek-képviseleti vezetők, valamint szakújságírók – is helyet kapnak majd.

A KRESZ és a szabálysértési törvény módosítása a Pintér Sándor belügyminiszter részvételével megtartott hétfői Fidesz-frakcióülésen is téma volt. A tanácskozáson Bíró Márk – aki a jelenleg hatályos KRESZ gyökeres felülvizsgálatát vagy egy teljesen új közúti közlekedési szabályozás megalkotását javasolja megfontolásra – felszólalásában túl szigorúnak nevezte a jelenlegi közlekedési szabályokat, továbbá jelezte, hogy magasak a büntetési tételek.

A közlekedési szabályokról szóló egyeztetést azután tartották meg, hogy két egymást követő napon két fideszes is megsértette azokat. Kedden Pintér Sándor belügyminiszter autója várakozott mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen. Szerdán pedig Balsai István ment a forgalommal szemben egy egyirányú utcában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik