Belföld

Figyelőrendszer buktatja le a piroson áthajtókat

Jelzőlámpás kereszteződésen történő áthajtás rendjét ellenőrző rendszert helyeztek ki a hatóságok Budapesten, a Kacsóh Pongrác út-Hermina út kereszteződésében, a rendszer tesztüzemben működik, senkit nem büntetnek a felvételek miatt - számol be róla a csütörtöki Népszava.

A “piroslámpa-figyelő kamerák” lényege, hogy lefotózzák a tiloson áthaladó járművet, ami alapján a hatóságok bírságot szabnak ki a szabálytalankodóra. A hivatalos érvelés szerint így mérsékelhetőek lennének a szabálytalanságok és javulhat a közlekedési morál is. A rendőrség szerint a tesztüzembe állított rendszeren kívül a fővárosban nincs máshol ilyen működő kamera. Érthetetlen az e miatti riadalom, hiszen ha valaki nem hajt át a piroson, annak nem kell félnie a következményektől – mondták a lapnak a rendőrség sajtóosztályán a Népszavának.

A KRESZ szerint csak akkor hajthatunk át a sárga jelzésen, ha féktávolságon belül vagyunk, de ekkor is figyelembe kell venni, hogy nem blokkolhatjuk a többi sáv forgalmát azzal, hogy nem tudjuk elhagyni időben a kereszteződést. Sok autós azonban akkor gyorsít, amikor sárgára vált a jelzőlámpa.

Mátyási György közlekedési szakújságíró szerint ezeknek a kameráknak mindenképpen vannak előnyei, de csak ha jól használják. A szakember szerint a térfigyelő kamerák sem csak az utcai randalírozásokat rögzítik, hanem sok esetben a közlekedéssel kapcsolatos szabálytalanságokra hívják fel a rendőrség figyelmét. A szakember véleménye szerint sok baleset és dugó elkerülhető lenne szabályos közlekedés esetén – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik