Belföld

Újra városnéző kisvonatot kap Szeged

Ismét közlekedni fog a turistákat is csalogató városnéző kisvonat Szegeden. Ausztriában gyártották, korszerű berendezéssel rendelkezik.

Két év kiesés után ismét városnéző kisvonat fog közlekedni Szegeden. Az előző városnéző járatot azért állították le, mert közlekedési balesetet okozott, melyben egy fiatal lány az életét veszítette. A rosszemlékű jármű információink szerint jelenleg Győrben szállítja a városnézőket.

A járművet vadonatújként, az ausztriai STS Fun Traintől vásárolta meg az Eurozol 99 Kft. egy Európai Uniós támogatás keretében. Székely Róbert, az üzemeltető cég igazgatója elmondta, „a vonat a mai kor igényeinek megfelelő“. Zárható ajtókkal, biztonsági övvel, korszerű légfékrendszerrel, babakocsi-tárolóval látták el. Akadálymentesített és 56 férőhellyel rendelkezik.

Reggel kilenctől fog közlekedni a Szeged Étteremtől, az utat 45 percre tervezik, mely során a Szeged belvárosának főbb érdekességeit, nevezetességeit mutatják be idegenvezetéssel. Az általános úton kívül még terveznek pénteken és szombaton este 9-10 óra között éjszakai városnézést a kivilágított épületek, így például a Móra Ferenc Múzeum és a Szent István tér körül. Azonban a szervezők gondolkoznak gasztrovonaton is, mikor különböző rendezvényekre, konferenciákra vagy éppen szülinapokra kimennének és elvinnék a résztvevőket egy adott étterembe.

Hamarosan kicsomagolják

A tervek szerint már jövő hét péntektől elindulhatna a kisvonat. Kedden ugyanis befejezték Szombathelyen a műszaki vizsgálatokat, szerda estére szállítják kamionon Szegedre. Hétfőn az önkormányzat ellenőreivel bejárják az útvonalat, és ha megkapják az engedélyt, akkor onnantól hivatalosan közlekedhet Szeged új városnéző kisvonata. Egyelőre csak egy darab, és Székely Róbert szerint ez nem is fog változni, mivel úgy gondolja, „az önkormányzat nem is tenné lehetővé” hogy még egy 25 kilométer per órás sebességgel közlekedő jármű legyen Szegeden, hiszen az „még jobban lassítaná a forgalmat“.

A tervezett útvonal:

Nagyobb térképre váltás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik