Belföld

Trianon, EU és Rákosi-viccek az érettségin

Az idei kérdések között szerepel az ókori Róma, a kiegyezés kora, Trianon, és megint tétellé vált néhány Kádár-vicc is.

Szerdán a történelemírásbelikkel folytatódtak a tavaszi érettségi vizsgák. A középszintű írásbeli vizsga három óráig tart és két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, mintegy 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adta.

A tételekkel kapcsolatban az utóbbi időben felmerült, hogy szövegértéssel és történelmi atlasszal a kérdések egy része megoldható volt. Ez az idei feladatokra is érvényes. A rövid választ igénylő feladatok többek között az ókori Rómával, a felfedezések korával, a középkori városok kialakulásával, az ipari forradalommal, a világválsággal kapcsolatosak, de van kérdés Trianonról, az EU-ról is, és van egy szellemes feladat, amiben a Kádár-kor és a Rákosi-kor vicceit kell felismerni, megmagyarázni.

A 2012-es érettségi megoldásai a HIR24-en!
Lapunkban 13 órától olvashatók a történelem középszintű érettségi teszt megoldásai!

 

A tesztben szereplő nyolc (öt rövid, három hosszú) kifejtős kérdés közül a diákoknak összesen egy egyetemes történelemre vonatkozó és két magyar történelemre vonatkozó témát kellett választaniuk. A skála széles volt itt is: IV. Bélától a kiegyezésig, a reformkortól a 20. század elejéig terjed.

Az általunk megkérdezett szaktanárok több becsapós kérdést fedeztek fel a tesztben, és megállapították, hogy a kérdések megfogalmazása kicsit nehezen érthető, túl tudományos. Ez esetleg megzavarhatja a diákokat. Ettől eltekintve az idei feladatsor kifejezetten színes, változatos, amely átöleli a politikai viszonyok ismeretétől, a vallástörténetig, gazdaságtörténetig az órákon előkerülő szinte összes történelemvizsgálati aspektust.

Történelemből középszinten 1291 helyszínen 82 814 diák, emelt szinten 124 helyszínen 6897 vizsgázó ad számot tudásáról. E mellett középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Vizsgázónként közép- és emelt szinten is szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, erről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény ad.

A történelem-vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll (egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges – kifejtendő – feladatok megoldása). A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot. Az írásbeli feladatsort itt is mintegy 60 százalékban a magyar, mintegy 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik