Belföld

Nem megy Egerbe Izrael budapesti nagykövete

24.hu
24.hu

2012. 05. 09. 19:35

Az ok, hogy az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága "zsidósága miatt nem engedi fellépni" Székhelyi József színművészt.

A budapesti izraeli nagykövetség közleménye szerint Ilan Mor nagykövet “mély megdöbbenéssel” hallgatta meg a felvételt. Országjáró körútjának egyik következő állomásaként a diplomata a hevesi megyeszékhelyet tervezte a közeljövőben felkeresni, de “az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni” – olvasható a kommünikében. Mint jelezték, a nagykövet teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet.

A stop. hu hétfőn közölte, hogy birtokukba került az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának 2011. szeptember 21-i ülésén készült hangfelvétel, s erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg arról: Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert az baloldali, továbbá arról is, hogy az ülésen egy lista elkészítése is szóba került.

A stop.hu közlése szerint az egyik “nemkívánatos személy” állítólag Székhelyi József színész, akit a hírportál hétfői közlése szerint az ülésen “egy SZDSZ-es, büdös zsidónak neveznek“.

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, a tavaly szeptemberi ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy “a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben” – idézték a jegyzőkönyvet.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. “Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben” – mondta.

Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban.
Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát azzal kapcsolatban, hogy újabb információk kerültek napvilágra az úgynevezett listaügyben. Hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz “nemkívánatos művészekről” készült tiltólista.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedden tett feljelentést a Heves Megyei Főügyészségen, azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat a zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.