Belföld

Halló, ki az? – A telefonadó! Augusztustól sarcolnak

A távközlési adót július 1-jétől él, ténylegesen augusztustól hajtják be. Az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik – jelentette be Matolcsy György szerdán.

A  magánszemélyek esetében az adó maximum 700 forint lesz havonta, a cégek pedig legfeljebb 2.500 forintot fizetnek. Az adót – amely az idén várhatóan 30 milliárd forint bevételt jelent a költségvetésnek, jövőre pedig 52 milliárd forintot – a távközlési cégeknek kell megfizetniük.

A miniszter szerint a szolgáltatók megpróbálják majd áthárítani az adót a lakosságra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni, illetve “technikailag is nagyon nehéz megoldani”. Példaként a bankadót és a baleseti adót hozta fel, ahol szintén voltak ilyen kísérletek, de végül díjcsökkenés történt, nem áthárítás.

Giró-Szász András kormányszóvivő hozzátette: a távközlési adó átlagosan 300 forinttal terhel egy előfizetőt. Matolcsy György jelezte, hogy minden részletről a parlament dönt majd, és az országgyűlési vita szakaszában is folynak majd egyeztetések az érintett cégcsoportok vezetőivel a távközlési, a tranzakciós, illetve a biztosítási adóról. A távközlési adó esetében a mozgástér a részletekre terjed ki, például arra, hogy a díjcsomagoknál lehet például százalékos vetítés.

A miniszter elmondta: a kormány a szerdai ülésén arról döntött, hogy befejezi az államháztartás átalakítását és a költségvetés konszolidációját. A kabinet három új adót bevezet, miközben hatot megszüntet, az újak fogyasztási, forgalmi típusúak lesznek, s lehetővé teszik a jövedelemadók csökkentését.

Matolcsy György szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 arról szól, milyen lesz a világ akkor, ha kivezetik a krízisadókat és a bankadót, tudja-e akkor Magyarország tartani a költségvetési fordulatot, a 3 százalék alatti hiányt. Úgy vélte, igen, mivel az államháztartás teljes újjászervezésével mindig és stabilan 3 százalék alatti mutatót tud majd tartani az ország.
Szólt arról, hogy sokan kritizálják az országot, amiért nem kiszámítható a költségvetési politikája, különösen az adóoldala. „Most azonban olyan helyzetben vagyunk, hogy befejezhetjük az államháztartás konszolidációját és stabillá alakíthatjuk a bevételi és kiadási szerkezetet” – mondta.

Ennek fontos része az adómértékek csökkentése, egyes adótételek kivezetése. Elmondta: 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma. A mostani döntések nyomán jövő év elejére 51-re csökken az adónemek száma.

Kiemelte, hogy további emelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, mert “elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók”.

Elmondta azt is, hogy a társasági adórendszer 3 kulcsos lesz, a 10 százalékos és a 19 százalékos mellett lesz egy 30 százalékos is az energiaszektor és a közműszektor számára. Matolcsy György kérdésekre válaszolva jelezte: a növekedés és a foglalkoztatás szempontjából 2012 a legnehezebb éve a magyar gazdaságnak, részben azért is, mert az unió több tagállamát is gazdasági visszaesés sújtja az idén és még jövőre is. Hozzátette: a helyzet azért is nehéz, mert most térünk át a hitelbuborékból élő világból egy megtakarításból elő világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik