Belföld

Ebben is az utolsók között kullogunk

Magyarországon évről évre több ezerrel kevesebb gyermek születik, a népességszám vészesen csökken. Miközben egyre idősebb korban vállalják a nők első babájukat, a szakemberek nem győzik hangsúlyozni: kockázatos érett korban szülni.

Évek óta május első hete a születésé. Magyarország a születések számát tekintve az utolsó helyen áll Európában. A többi közt ez ad okot az évenként ismétlődő, figyelemfelkeltő, segélykiáltásnak is beillő eseménysorozatra, a Születés Hetére, amikor minden az élet keletkezéséről szól.


Fotó: Kummer János

A kétgyermekes családmodell már a múlté

Az előzetes adatok szerint 2011-ben 88 050 gyermek született, 2,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. Bár a halálozások száma 1,3 százalékkal csökkent 2010-hez képest, a természetes fogyás 529-cel több volt az egy évvel korábbinál. A magyar lakosság becsült lélekszáma 9 millió 962 ezer fő volt az időszak végén. Az idei év első két hónapja némiképp biztatóbb képet mutat, valamivel több gyermek született, mint tavaly ilyenkor, és az elhunytak száma is némileg csökkent. Szakemberek szerint azonban a tények, a számok még így is elgondolkoztatóak: vészesen csökken a népességszám Magyarországon.

Rucz Árpád szülész-nőgyógyász főorvos napi munkája során állandóan tapasztalja a megszülető gyerekszám csökkenését. „Sajnos egyre később szülnek a nők. Ahogy mondják, kitolódik a gyermekvállalás időpontja. De mi az, hogy gyermekvállalás, és mi az, hogy teherbe esés? Gyermekáldásról és áldott állapotról szól a történet, ezek az ide illő kifejezések” – hangsúlyozza.

A szülész-nőgyógyászok szerint egyre idősebb korban vállalják a nők első babájukat. Pedig az első gyermeknek 20 és 30 éves kor között ajánlott életet adni, később már kockázatos a szülés.

„Amíg 1990-ben a 25 évesnél fiatalabb nők körében népszerű volt a szülés, ma ebben a korosztályban 23 százalékkal csökkent a szülések száma. Az ideálisnak mondható 100 ezer szülés évente már régóta nem valósul meg, 2011-ben például 88 ezer volt a születésszám. A 30 éveseknek több mint a fele gyermektelen, és a tapasztalatok szerint 10 százalékuk az is marad. Ma természetesnek tűnik, hogy az orvostudomány fejlettsége miatt később is szülhetnek a nők, előbb karriert akarnak építeni, anyagi biztonságot teremteni, de sajnos a biológiai óra nem állítható meg. A kor előrehaladtával egyre több kockázati tényezőt vállalnak a nők, több a koraszülés, a császármetszés, a terhesgondozás, a genetikai vizsgálatok sokkal költségigényesebbek. Úgy tűnik, hogy a 80-90-es évek kétgyermekes családmodellje már a múlté” – tette hozzá a főorvos.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Családot tervezni csak stabil körülmények között érdemes

Pongrácz Tiborné, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese, ha lehet, még borúlátóbb. A demográfus az 1981 óta tartó, folyamatos népességfogyásra hívja fel a figyelmet.

„Magyarországon a születések száma 30-40 ezerrel alacsonyabb évente a halálozásnál. Igaz, a tömeges bevándorlás valamit enyhít ezen a helyzeten, így azt mondhatjuk, hogy 18 ezerrel csökken évente a népességszám. Demográfiai szempontból az Európai Unióban az utolsó helyen állunk, míg korábban, még 2003-ban a középmezőnyben helyezkedtünk el. Száz nő 124 gyereknek ad életet évente jó esetben, de ez a mutató már 100 alatt van. Sok gyerek nem azért nem születik meg, mert a magyar családok gyerekellenesek, hanem mert bizonytalanságot éreznek, és gyereket szülni, családot tervezni csak stabil körülmények között, kedvező légkörben érdemes” – magyarázza a demográfus.

Celebmamik érett korban

Bár szülésre a nők többsége a harmincas éveiben vállalkozik, manapság már az sem ritka, ha valaki 40 vagy éppen 50 év fölött dönt úgy, hogy kihord egy kisbabát. Fehér Annáról, a Szomszédok egykori Almájáról tavaly februárban derült ki, hogy 52 évesen az első gyermekével várandós. A színésznő akkor a Story magazinnak azt mondta, bár mindig is vágyott gyermekre, párjával már nem is gondolták volna, hogy megfogan – ám annál nagyobb volt az örömük, amikor kiderült, hogy egy kis élet készülődik a pocakjában.

„Tudom, nagy meglepetés, az én koromban már nemigen szülnek a nők. Mi sem így terveztük, így alakult! Köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt években tudásával, felelősségteljes munkájával, és ki merem mondani: szeretetével is segített minket” – üzente a színésznő.


Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence

Malek Andrea énekesnő két évvel ezelőtt, 42 évesen döntött úgy, hogy harmadszor is anya lesz. A háromgyerekes édesanya elárulta, ahogy közeledett a nagy pillanat, ő bizony egyre jobban félt. Tudta, milyen veszélyei lehetnek, ha egy nő negyvenen túl vállal gyermeket, ráadásul császárral kellett világra hoznia Lénát. “Elmúltam negyven, ilyenkor már másként működnek a dolgok, mint amikor az ember huszonéves. De szívem mélyén reméltem, hogy ha megadatott, hogy újból boldog legyek, akkor csak nem történhet semmi baj! Reméltem, de közben reszkettem a félelemtől” – nyilatkozta a Bestnek az énekesnő.

Péterfy Bori színész, énekesnő 41, Erős Antónia híradós műsorvezető 39 évesen, Szulák Andrea énekesnő, műsorvezető 43 esztendősen vállalta az anyaságot. Jakupcsek Gabriella televíziós újságíró pedig 45 évesen adott életet harmadik gyermekének.

Születés Hete: 2012. május 5-13.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett Születés Hete az anyaság megünneplésére, az anyaság fontosságára hívja fel a figyelmet. Célja a várandósok és családjuk minél szélesebb körű tájékoztatása választási és döntési lehetőségeikről, a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, az informált döntést elősegítő kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól.

A rendezvénysorozat keretében az érdeklődők az ország számos városában, településén találkozhatnak egymással, illetve a felkészüléssel, várandóssággal, szüléssel, születéssel, gyermekágyas időszakkal, szoptatással és csecsemőgondozással kapcsolatos hasznos információkkal. Szülészorvosok, szülésznők, bábák, dúlák, védőnők, szülésfelkészítők, pszichológusok, homeopaták, gyógytornászok, mentálhigiénés szakemberek, szoptatási tanácsadók beszélgetnek az érdeklődőkkel, remélve, hogy a programok egyre több várandós nőt és családot segítenek hozzá, hogy a várandósság ideje és maga a szülés ne szorongással, bizonytalansággal, aggodalmakkal teli időszak legyen.

A programokról bővebben itt olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik