Belföld

A választókerületi elnökökből csinálnak képviselőt

Kósa Lajos szerint a választókerületi elnökeink több mint 80 százaléka képviselőjelölt lesz.

A Fidesz-KDNP választókerületi elnökeinek több mint 80 százaléka egyéni képviselőjelölt lesz a 2014-es parlamenti választáson – nyilatkozta Kósa Lajos szerdán, miután kedden első tanácskozásukat tartották a kormánypártok – már az új egyéni körzethatárok alapján megválasztott – választókerületi elnökei.

Az új választási szisztéma szerint a 2014-es voksoláson már csak 106 egyéni választókerület lesz az országban, így ugyanennyi választókerületi elnöki posztot hoznak létre a kormánypártok. Közülük száz már megvan, hat hely viszont még üres, aminek adminisztratív okai vannak – részletezte Kósa Lajos. A választókerületi elnökök között a fideszesek és a KDNP-sek száma százalékosan megegyezik a jelenlegi frakciószövetségi aránnyal.

Mint arról a Magyar Hírlap is beszámolt, a Fidesznek az új körzetek alapján megválasztott választókerületi elnökei – akik mostantól rendszeresen, két-három havonta összeülnek majd – kedden tartották első összejövetelüket a budapesti Polgárok Házában, hogy a 2014-es választási felkészülésről konzultáljanak.

Orbán Viktor a találkozón elmondta, a választókerületi elnökökre sok munka vár, mert az új választási törvény alapján a korábbi, nagyjából 40 ezer választópolgárt számláló kerületek helyett mostanra 75 ezresre bővült egy-egy körzet nagysága. Emiatt az elnököknek a nyár végéig át kell szervezniük a Fidesz aktivistahálózatát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik