Belföld

A matekkal is megmérkőztek a győriek

A magyarhoz hasonlóan a matek érettségin is gyorsan túllendültek a végzősök. A Jedlik után ezúttal a Krúdyban jártunk, ahol két tannyelvű oktatási intézmény révén volt, aki angolul adott számot tudásáról.

A matematika érettségi az, amelyik minden évben fejtörést okoz a diákságnak. Félnek tőle, hiszen az átlagosan 4 év alatt elsajátított tananyagban rengeteg szabály és számítási forma benne van. Nos, az idei dolgozatok valóban minden témakörből merítettek, és ami külön érdekessége volt a 180 perces számadásnak, hogy ezúttal több példa az életből merített ötletet.

Mindent bele!

Testtömeg index számítás, mértani sorozat, függvények, halmazok, Heron-képlet, valószínűségszámítás – csak néhány a két feladatlapból álló érettségiből, mely bár sokrétű volt, a fiatalok többsége szerint mégis könnyű. Legalábbis a Krúdy Gyula Gimnáziumban jól felkészültek a megmérettetésre. „Nem okozott komolyabb fejtörést a dolgozat, bár voltak elgondolkodtató, összetett gyakorlatok. Viszont rendesen felkészültünk minden eshetőségre, a tanárainkkal az elmúlt évek érettségi feladatait is megoldottuk. A kombinatorikával és a térgeometriával voltak problémáim, de ez azelőtt is nehezebben ment” – mondta Bánfi Attila a Győr24-nek, miután borítékolta dolgozatát.

Angolul is bizonyítottak

A Krúdy két tannyelvű oktatási intézmény, ezért sokan angolul futottak neki az érettséginek. Hiszen így, ha mellette még történelemből is angolul, valamint a választott idegen nyelven emelt szinten felelnek, akkor felsőfokú nyelvvizsgára tehetnek szert. Balogh Zsófia sem ijedt meg a kihívástól, úgy érzi jól sikerült a számonkérés. „Tanulmányaink során szinte ugyan ezt a szövegkörnyezetet használtuk, amit a vizsgában is használtak a feladatlap összeállítói, így az sem mondhatom, hogy könnyű, de azt sem, hogy nehéz lett volna a matek. Az mindenképpen szerencsés, hogy az eddigiekben ilyen magas szinten tanultuk az angolt, hiszen sokkal szélesebb ismeretet és szókincset sajátítottunk el, amivel könnyebben fogunk boldogulni a jövőben” – hangsúlyozta a végzős diáklány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik