Belföld

Újraindult a győri egyházmegyét érintő sikkasztási per

A vádirat szerint az egyházmegye két korábbi alkalmazottja mintegy 450 millió forintot használt fel szabálytalanul, az összeg kétharmada megtérült.

Újrakezdődött a Győri Törvényszéken kedden a helyi egyházmegyénél vélelmezett sikkasztás miatt indult büntetőper.

Máté Kinga bíró, a törvényszék szóvivője elmondta: azért kellett elölről kezdeni a bírósági eljárást, mert a januári indulás óta változás állt be az ügyet tárgyaló tanács összetételében. A vádirat szerint az egyházmegye két korábbi alkalmazottja mintegy 450 millió forintot használt fel szabálytalanul, az összeg kétharmada megtérült.

Az ügyészség szerint a főszámvevő és a főkönyvelő – kihasználva, hogy az egyházmegyénél gyakorlatilag nem volt belső ellenőrzés – 2005 és 2009 között önhatalmúlag, saját hasznukat is szolgálva rendelkeztek e pénzek felett.

A főkönyvelő a peranyag szerint korábban azt közölte, nem volt tudomása az eljárás tárgyát képező átutalások céljáról, míg Tóth György elsőrendű vádlott, az egykori főszámvevő a keddi tárgyaláson is azzal védekezett: minden kérdéses forint az egyházmegye gyarapodását szolgálta, és ez ki is mutatható.

A tárgyalás július 5-én tanúk meghallgatásával folytatódik, közülük Tóth György mintegy másfél tucat ember esetében kérte, hogy személyesen is adják elő, mit tudnak az ügyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik