Belföld

Újabb azonos dolgozatcímek Gyurcsány egykori egyetemén

Nem volt szokatlan a Pécsi Tudományegyetemen, hogy többen is foglalkoztak ugyanazzal a témával – derül ki az atv.hu birtokába jutott gyűjtésből.

Mindez azért érdekes, mert a Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos plágiumgyanúban eddig csupán az biztos, hogy a volt kormányfő 1984-ben beadott diplomamunkájának címe – „A Balaton-felvidék szőlészete és borászata” – megegyezik későbbi sógorának 1980-ban készített szakdolgozata címével.

Az 1997 és 2010 közötti időszakban legalább öt azonos vagy szinte azonos címmel beadott „szakdolgozatpár” készült a pécsi egyetemen – olvasható az atv.hu cikkében. Két példa: „Az Északi-középhegység természeti erőforrásai” címmel 1997-ben, illetve 1999-ben készített szakdolgozatot B. Tamás, illetve J. Zsuzsanna, mindkét esetben ugyanaz volt a konzulens. „Pécs közösségi közlekedése” címmel 2009-ben Sz. Tamás, míg egy évvel később T. Bálint Tamás készített diplomamunkát.

A Hír TV néhány nappal ezelőtt megmutatta Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának egyetemi értékelését, ami több ponton, oldalszámra megegyezően hajaz egy olyan dokumentumra, amit a csatorna Rozs Szabolcs 1980-as diplomamunkája másolataként mutatott be.

Gyurcsány az ATV Egyenes beszéd című műsorában cáfolta a plágiumvádat, állítása szerint csupán inspirálta egykori sógora, és azt is felvetette, hogy a Rozs Szabolcs-féle szakdolgozat-másolat hamisítvány.

Azóta – legalábbis a Pécsi Újság így tudja – megtalálták Rozs eltűntnek hitt dolgozatát, de az egyetem egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a dokumentum megegyezne-e a HírTV-ben bemutatott munkával. Gyurcsány Ferenc összeállítása viszont még nem került elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik