Belföld

Megújulhat a szégyenút

A Mártírok útja a város egyik legforgalmasabb szakasza. Éppen ezért okoz immár hosszú évek óta problémát az aszfalt rossz állapota. Többszöri halasztás után most elindul a felújítás – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András.

„Amikor polgármesterré választottak, az egyik első dolgom volt, hogy utánanéztem a Mártírok útjának. A megkezdett szennyvízcsatorna beruházás befejezését ugyan meg kell várni, hiszen egy főgyűjtő fut az érintett útszakasz alatt, de aztán megkezdjük ennek a tűrhetetlen állapotnak a felszámolását. Örülök, hogy sikerült elérni, hogy a beruházáshoz 400 millió forintos támogatást nyert Székesfehérvár!” – erősítette meg a polgármester.

Befejezés előtt áll a szennyvízcsatorna kiépítése a Kinizsi utca–Madách utca–Seregélyesi út közötti szakaszon. Az uniós támogatással megvalósuló projekt keretében azonban sajnos csak úgynevezett „sávos helyreállítást” támogatnak, ami a rendkívül rossz állapotú Mártírok útja esetében nem jelentene megoldást. A nagyösszegű beruházás – a teljes útpályát, a csapadékvíz-elvezetést és egy kerékpárút kiépítést is magában foglaló felújítás – megvalósítására Székesfehérvár Önkormányzata pályázott és támogatást nyert az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése” kiíráson.

„Az elnyerhető maximális támogatás 400 millió forint, a támogatás mértéke 90%. Az Önkormányzat a „Székesfehérvár Mártírok útja fejlesztése” című pályázatával ezt a támogatást nyerte el a Közép-dunántúli Operatív Program keretében.” – mondta el Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

A nyertes pályázat a Mártírok útjának a Deák Ferenc utca – Seregélyesi út közötti 1996 méteres hosszából 1290 méter hosszú útszakasz kiépítését teszi lehetővé a Deák Ferenc utca – Madách Imre utca közötti szakaszon. A fennmaradó 706 méteres útszakasz kiépítését is felvállalta a város, tehát a Madách Imre utca – Seregélyesi út közötti szakaszon teljesen önkormányzati forrásból valósul meg a beruházás.

Egy másik pályázatot is benyújtott Székesfehérvár Önkormányzata, ez a Mártírok útja csapadékcsatorna főgyűjtőjének átépítésére vonatkozik. Ennek az elbírálása még folyamatban van.

A következő lépés a támogatási szerződés megkötése, majd a kivitelező kiválasztása pályáztatás útján. Az ütemezés szerint a kivitelezés 2013 elején indulhat, és 2014-ben fejeződik be.

 

A megújulás és a felújítás a következő tételekben valósul meg:

A Deák Ferenc utcától a Madách utcáig a Mártírok útja teljes keresztmetszetében átalakításra kerül. Irányonként egy-egy haladó sáv mellett balra kanyarodó sávok kerülnek kialakításra és a vasút felőli oldalon egy önállóan vezetett kerékpárút is megépül a Seregélyesi útig.

A Madách utcától a Seregélyesi útig marad a négy forgalmi sávos kialakítás.

Az építés során megújulnak a buszöblök és a járdák is, átépítésre és bővítésre kerül a közvilágítási hálózat, valamint új buszmegálló felépítmények kerülnek telepítésre.

A Seregélyesi úti csomópont kis mértékben átalakításra kerül, a Mártírok útján egy önálló jobbra kanyarodó sáv áll majd az autósok rendelkezésére, amivel jelentősen javul az áteresztő képessége a Mártírok úti ágnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik