Belföld

Megújulhat a szégyenút

Koppán Viktor

2012. 05. 08. 10:54

A Mártírok útja a város egyik legforgalmasabb szakasza. Éppen ezért okoz immár hosszú évek óta problémát az aszfalt rossz állapota. Többszöri halasztás után most elindul a felújítás – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András.

„Amikor polgármesterré választottak, az egyik első dolgom volt, hogy utánanéztem a Mártírok útjának. A megkezdett szennyvízcsatorna beruházás befejezését ugyan meg kell várni, hiszen egy főgyűjtő fut az érintett útszakasz alatt, de aztán megkezdjük ennek a tűrhetetlen állapotnak a felszámolását. Örülök, hogy sikerült elérni, hogy a beruházáshoz 400 millió forintos támogatást nyert Székesfehérvár!” – erősítette meg a polgármester.

Befejezés előtt áll a szennyvízcsatorna kiépítése a Kinizsi utca–Madách utca–Seregélyesi út közötti szakaszon. Az uniós támogatással megvalósuló projekt keretében azonban sajnos csak úgynevezett „sávos helyreállítást” támogatnak, ami a rendkívül rossz állapotú Mártírok útja esetében nem jelentene megoldást. A nagyösszegű beruházás – a teljes útpályát, a csapadékvíz-elvezetést és egy kerékpárút kiépítést is magában foglaló felújítás – megvalósítására Székesfehérvár Önkormányzata pályázott és támogatást nyert az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése” kiíráson.

„Az elnyerhető maximális támogatás 400 millió forint, a támogatás mértéke 90%. Az Önkormányzat a „Székesfehérvár Mártírok útja fejlesztése” című pályázatával ezt a támogatást nyerte el a Közép-dunántúli Operatív Program keretében.” – mondta el Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

A nyertes pályázat a Mártírok útjának a Deák Ferenc utca – Seregélyesi út közötti 1996 méteres hosszából 1290 méter hosszú útszakasz kiépítését teszi lehetővé a Deák Ferenc utca – Madách Imre utca közötti szakaszon. A fennmaradó 706 méteres útszakasz kiépítését is felvállalta a város, tehát a Madách Imre utca – Seregélyesi út közötti szakaszon teljesen önkormányzati forrásból valósul meg a beruházás.

Egy másik pályázatot is benyújtott Székesfehérvár Önkormányzata, ez a Mártírok útja csapadékcsatorna főgyűjtőjének átépítésére vonatkozik. Ennek az elbírálása még folyamatban van.

A következő lépés a támogatási szerződés megkötése, majd a kivitelező kiválasztása pályáztatás útján. Az ütemezés szerint a kivitelezés 2013 elején indulhat, és 2014-ben fejeződik be.

 

A megújulás és a felújítás a következő tételekben valósul meg:

A Deák Ferenc utcától a Madách utcáig a Mártírok útja teljes keresztmetszetében átalakításra kerül. Irányonként egy-egy haladó sáv mellett balra kanyarodó sávok kerülnek kialakításra és a vasút felőli oldalon egy önállóan vezetett kerékpárút is megépül a Seregélyesi útig.

A Madách utcától a Seregélyesi útig marad a négy forgalmi sávos kialakítás.

Az építés során megújulnak a buszöblök és a járdák is, átépítésre és bővítésre kerül a közvilágítási hálózat, valamint új buszmegálló felépítmények kerülnek telepítésre.

A Seregélyesi úti csomópont kis mértékben átalakításra kerül, a Mártírok útján egy önálló jobbra kanyarodó sáv áll majd az autósok rendelkezésére, amivel jelentősen javul az áteresztő képessége a Mártírok úti ágnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.