Belföld

Matek: a kettes mindenkié

A matematika középszintű érettségi tesztekben több olyan feladat is van, amit általános iskolások is meg tudnának oldani. Szaktanárok szerint a kettest különösebb tudás nélkül el lehet érni.

A matematika tárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. Információnk szerint idén többek között egyszerű sorozatokkal, százalékszámítással, trigonometrikus függvényekkel kapcsolatos feladatok voltak az első részében. Ezen a tesztrészen már akár 30 pontot is elérhet a vizsgázó – a kettes érdemjegyhez 20 is elég.

A matekérettségi megoldásai a Hír24-en:
13 órakor már olvashatók az idei középszintű matematikaérettségi megoldásai a Hír24-en!

A II. feladatlap két részre oszlik, három-három feladattal. Az első részben egy olimpiával kapcsolatos „szöveges feladatot”, egy háromszög-geometriai példát és egyenleteket kell megoldaniuk a diákoknak. A második részben van egy halmazelméleti, egy logikai-átlagszámításos és egy térgeometriai feladat, ezek egyenként 17 pontot érnek, és csak kettőt kell megoldania a vizsgázónak. A teszt ezen része is könnyebbenek tűnik, mint a korábbi években, de itt már komolyabban oda kell figyelni a számolásoknál, könnyen becsúszhat egy-két hiba. Két feladatnál pedig értelmezési problémák lehetnek: az egyiknél az ábra nem a megfelelő helyen van, a másiknál pedig a kérdés a feladat egy korábbi részére vonatkozik. Sokaknak lehetett meglepetés, hogy a statisztikai feladatban szórást is kellett számolni, noha ez korábban nemigen szerepelt a tesztekben.

Összességében a középszintű matekérettségin a kettest könnyedén elérheti minden vizsgázó, talán a hármas sem gond, de jobb jegyeket már nehezebb lesz elérni.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német és szerb nyelven is lesz vizsgázó.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart. Két részből áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. A feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.


Fotó: Neményi Márton

A diákok közép- és emelt szinten függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, ezekről a vizsgázónak kell gondoskodnia. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Matekból középszinten 1281 helyszínen 86 386 diák, emelt szinten 78 helyszínen 3720 vizsgázó tesz érettségit.

2001 óta az érettségiken egyértelműen negatív listavezető a – sokak által ezek szerint nem véletlenül félt – matek. Közepes fölé csak 2009-ben kúszott az átlag (3,07), a többi évben az alatt teljesítettek a diákok. Tavaly 2,99-es volt ez az érték, ez negyed érdemjeggyel marad el a következő legrosszabb német, és több mint eggyel a legjobb, kémia középfokú teszt eredményeitől.

Puskázási trükkök a Hír24-en:

A következő anyagot csak azoknak szabad megnyitniuk, akik vagy velejéig romlottak, vagy nem tudják, hogy mi a fene az, hogy sin(2x + 3y) + sin(4x + y) = 1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik