Belföld

Külföldi szív dobog egy magyar nő mellkasában

A súlyos szívelégtelenségben szenvedő nőt április 21-én műtötték a Semmelweis Egyetem klinikáján. Egy 8 éves kislány pedig a napokban kapott új vesét.

Először kapott külföldről felnőtt donor szívet egy magyar beteg azóta, hogy Magyarország 2012. január 1-jén csatlakozott az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezethez – számolt be keddi sajtóközleményében a SOTE Médiasarok. A súlyos szívelégtelenségben szenvedő, 46 éves nőt április 21-én műtötték a Semmelweis Egyetem Városmajor Klinikáján.

Az asszony 11 nappal az operáció előtt került fel a magyarországi szívtranszplantációs várólistára, majd gyorsan romló állapota miatt, 6 nappal később az Eurotransplant sürgősségi listájára. A szakértők által szigorúan ellenőrzött nyilvántartásra a legsúlyosabb, közvetlen életveszélyben lévő, szívátültetésre váró betegek kerülhetnek.

Mint arról Dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinika igazgatója beszámolt, 220 perccel a donor szív – külföldön történt – megállítása után, a szív újra dobogni kezdett Budapesten, egy magyar beteg mellkasában. Két héttel a műtét után az újszíves beteg kielégítő állapotban van, és várja, hogy hazaengedjék – tette hozzá az igazgató.

Áprilisban egyébként öt sikeres szívátültetést végeztek a Városmajori Klinikai Tömbben. Az 1992. január 3-án elvégzett első sikeres magyarországi szívtranszplantáció óta 200 beteg kapott új szívet a klinika falai között. Idén eddig kilencen.

Az Eurotransplantnak köszönhetően a napokban egy gyermekvesét is sikeresen átültettek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján. Az ismeretlen betegségben szenvedő 8 éves kislány – akinél korábban szemműtéteket végeztek, és hallókészülékkel él – május 5-én került fel az Eurotransplant listájára. A műtét sikeres volt, várhatóan a következő héten elhagyhatja a klinikát – írja a SOTE honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik