Belföld

Székhelyit “büdös zsidónak” nevezték Egerben

Eger polgármestere vizsgálatot kért az önkormányzat ügyrendi bizottsága ügyében annak kapcsán, hogy újabb információk kerültek napvilágra az ülésen elhangzottakról.

A polgármester az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: “A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (…) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom.” Hozzátette ugyanakkor, úgy látja, hogy a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2011. szeptember 21-i ülésével összefüggésben lépéseket kell tennie.

Habis László azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az említett ülésen elhangzottak kapcsán észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, majd a testület tájékoztassa őt álláspontjáról és az esetlegesen javasolt intézkedésekről.

A stop.hu állítása szerint a birtokukban került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, s erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg hétfőn arról: Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert az baloldali, továbbá arról is, hogy a közgyűlés kulturális bizottságának tavaly szeptemberi ülésén egy lista elkészítése is szóba került.
A stop.hu közlése szerint az egyik “nemkívánatos személy” állítólag Székhelyi József színész, akit a hírportál hétfői közlése szerint az ülésen “egy SZDSZ-es, büdös zsidónak neveznek“.

A fejleményekre reagálva Székhelyi József korábban elmondta a Szeged24-nek: “Olyan méltatlan ez az ügy a magyar művészeti élethez, hogy nem is akarok ezzel foglalkozni.” Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy “a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben” – idézték a jegyzőkönyvet.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. “Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben” – mondta.
Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban és kik nem.

A Szeged24 is megkereste az egri önkormányzat illetékeseit, akik nevében Zentai László, a városháza médiareferense cáfolta, hogy hivatalosan létezne olyan névsor, amely a nemkívánatos művészek neveit tartalmazná.

Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen. Fellépőkről, közreműködő művészekről nem szokás a Közgyűlés szakbizottságaiban tárgyalni, vagy dönteni. Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül – állampolgári vélekedést képviselve – többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen” – írta többek között válaszában Zentai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik