Belföld

Novák Előd: Böröcz és Martonyi is jelentett

A jobbikos képviselő szerint Böröcz István, az MTVA vezetője, Martonyi János külügyminiszter és Németh Zsolt államtitkár apja is besúgó volt. Orbán Viktor szerint szélesebb jogokra lenne szükségük az ügynökkérdés rendezéséhez.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi jogi szabályozás szűkre szabja a kabinet és a kormányfő betekintési és cselekvési lehetőségeit ügynökügyekben. “Ha szélesebb jogokat adnának, ha szélesebb lehetőséget kapnék, el is tudnék járni” – mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

A kormányfő a jobbikos Novák Előd azonnali kérdésére reagált így. Az ellenzéki politikus azt állította: “kiszivárgott dokumentumok szerint” Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a politikai rendőrség Nádasdy fedőnevű ügynöke volt, és nem ő az egyetlen az állami vezetők közül, aki együttműködött a Kádár-rendszerben az állambiztonsági szervekkel. (Böröcz korábban tagadta a vádakat.)

Ungváry Krisztián történészt idézve azt mondta, a kormányváltás után nevezték ki a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesévé a III/III-as csoportfőnökség egyik tartótisztjét, Horváth Józsefet, az UD Zrt. korábbi vezetőjét. Martonyi János külügyminiszterről pedig azt mondta: 1968. január 5-én adta első jelentését a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségének, Magasdi fedőnéven. Novák Előd besúgónak nevezte Németh Zsolt külügyi államtitkár apját, Németh Géza néhai református lelkészt is.

A miniszterelnök úgy válaszolt: nem feladata, hogy a megnevezettek helyett “bármifajta védekezést” adjon elő. Böröcz Istvánnal kapcsolatban annyit mondott, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetőit – a képviselő állításával ellentétben – nem a kormány nevezi ki. “Következésképpen azt javaslom, hogy a Böröcz István úr személyére vonatkozó kérdést nekik tegyék föl” – fogalmazott.

Viszonválaszában Novák Előd mellébeszélésnek nevezte a kormányfő feleletét. “Attól fél, hogy nyilvánosságra kerülnek olyan további, ön által is eltitkolt állambiztonsági iratok (…), miszerint az ügynökök társadalmi rendszerükhöz hű fiatalként jellemezték önt, apjáról pedig ugyebár ezt írták: következetes kommunista, ami érezhető gyermekei tudati nevelésében is” – tette fel a kérdést, arra kérve a kormányfőt, “ne maszatoljon” tovább ügynökügyben, és ne panaszkodjon arra, hogy nincs elég széles hatásköre, mert van.

Orbán Viktor erre azt mondta: helyes lenne megkövetelni a parlamentben is azt, amit otthon meg szoktak követelni, hogy mindenki adja meg a kellő tiszteletet, ha valakinek a jelen nem lévő hozzátartozóiról, szüleiről beszél, és visszautasította a jobbikos képviselői szavait.

“Megismétlem: ha kapunk szélesebb cselekvési lehetőséget, szélesebben, mélyebben és hatékonyabban fogunk eljárni, mint ahogy ez ma történik” – zárta szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik