Belföld

Elfoglalták a sarkadi gazdák földjét

Sarkadi földbérlők állítják: átverte őket a Békés megyei kisváros önkormányzata és a Nemzeti Földalapkezelő békéscsabai irodája - írja a magyarnarancs.hu

Legalább tíz éve osztozik a Sarkad határában található 54 hektár, jó minőségű állami szántóföldön hat helybeli gazda. Földhaszonbérleti szerződés kettőjüknek, míg a többieknek megbízási szerződésük volt a területekre, amelyek 2011. december 31-ével jártak le. (A földhaszonbérlet előbérleti és elővásárlási jogot biztosít a gazdálkodóknak – B. T.) A narancs.hu két bérlővel (Nemes Jánosnéval és Fazekas Gergellyel) találkozott: tőlük megtudtuk, hogy a tavalyi év utolsó napja a szerződésük szempontjából elvileg nem jelentett semmilyen veszélyt, hiszen folyamatos kapcsolatban álltak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet békéscsabai irodájával. Innen még tavaly októberben kaptak értesítést arról, hogy 2012-ben 1250 forint lesz a bérleti díj aranykoronánként (ez a hivatalos földminősítési értékszám – a szerk.), és minden mehet tovább a korábbiak szerint.

Az NFA azt is közölte velük ősszel, hogy a bérlettel kapcsolatos szerződést öt napon belül aláírják. Ez azonban nem történt meg, ám a sarkadi gazdák nem fogtak gyanút akkor sem, amikor az előzetes tájékoztatással szemben a földalapkezelő közölte: mégsem lesz aláírás, mert inkább megpályáztatják a szóban forgó földeket.

A gazdálkodók – mint minden betakarítás után – ősszel tárcsáztak, mélyszántottak, majd újra tárcsázták a földjeiket, miközben azt is figyelték, mikor írják ki a földekre a pályázatokat. Így telt el majdnem fél év, amikor 2012 márciusában az NFA békéscsabai irodája közölte a gazdákkal, hogy a korábban közöltekkel szemben nem 1250, hanem annál 100 forinttal több lesz az aranykoronánkénti bérleti díj – ezt az érintettek tudomásul vették. Az NFA még hozzátette: 2012. április 30-ig írják alá az új megbízási és földhaszonbérleti szerződéseket, azok egy évre szólnak; a korábban beígért pályázatot csak idén ősszel írják ki.

Ezt követően március 26-án még arról nyilatkoztatták a gazdákat, hogy akarják-e tovább művelni a földet, vagy sem – a gazdák válasza egyértelmű igen volt. Ennek szellemében több százezer forintért beszerezték a vetőmagot, a műtrágyát és a vegyszert is. Március 28-án már vetettek volna.

Amikor a gazdák március 28-án kimentek a határba, megdöbbenésükre bérleményeiken idegen emberek dolgoztak. Rövid tájékozódás után megtudták, hogy a sarkadi Start földművelési munkaprogramban részt vevő közmunkásokról van szó. Nemes Jánosné és Fazekas Gergely csodálkozása annál is nagyobb volt, mivel egy nappal korábban, március 27-én az NFA békéscsabai irodavezetője, Bak Péter biztosította a gazdálkodókat arról, hogy minden úgy folytatódhat tovább, ahogy addig.

A cikk folytatásához kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik