Belföld

Egyre kevesebb a tilosban dohányzó

(23)(960x640).png ()
(23)(960x640).png ()

Negyedére esett vissza a szigorított dohányzási szabályokat megszegők aránya április eleje óta. Összesen közel négymillió forint bírásogt szabnak ki a hatóságok.

Az ÁNTSZ közlése szerint a 2012. január 2. és március 31. közötti ezer ellenőrzés során átlagosan 53 szabálytalanságra hívták fel a figyelmet a közegészségügyi felügyelők, addig áprilisban már csak 14 kifogás jutott ugyanennyi vizsgálatra. A jogsértések miatt várhatóan 3,7 millió forint bírságot szabnak ki a hatóságok.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézeteinek felügyelői az elmúlt hónapban több mint 6700 egységet kerestek fel az országban, hozzátéve: ebből 1150 ellenőrzést a türelmi időszak lejártát követő első napon, április elsején tartották. Kiemelt figyelmet fordítottak a szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek és a közforgalmú intézmények vizsgálatára, de a legtöbb alkalommal munkahelyeken vizsgálták a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályainak betartását.

A legtöbb szabálytalanságot a közterületen követtek el, ezer ellenőrzésre átlagosan 125 kifogás jutott. Emellett az átlagosnál több volt a probléma a szállodákban, valamint a szórakozóhelyeken és vendéglátó-ipari egységekben is. Ugyanakkor a büntetés-végrehajtási intézményekben, az egészségügyi szolgáltatóknál és a pszichiátriai intézetekben gyakorlatilag nem találtak szabálytalanságot a felügyelők.

Kiemelték, hogy az áprilisi tapasztalatok szerint a közösségi közlekedési eszközökön alig találkozni szabálysértéssel, a megállókban, pályaudvarokon viszont még mindig sok problémát okoz a tiltott helyen történő dohányzás. Gyakori szabálytalanság továbbá, hogy hiányoznak a tilalmat jelző táblák, és az, hogy egyes közforgalmú intézményekben, munkahelyeken, szórakozóhelyeken, vendéglátó-ipari egységekben nem jelöltek ki dohányzóhelyet.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a 3 hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Április elseje óta viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik