Belföld

A Jedlikben nem mumus a magyar

Úgy tűnik a diákok könnyen túlléptek a magyar érettségin. A győri Jedlikben legalábbis nem tartanak különösebben az eredményektől, a keddi matematika próbatétel viszont annál nagyobb izgalomra ad okot.

Szinte minden évben elhangzik: Örkény lesz az idei érettségin. A tétel összeállítói most is megtréfálták a végzősöket, a magyar groteszk próza megteremtője, az Egyperces novellák szerzője ezúttal sem szerepelt a tételekben. 2012-ben ismét három választásuk volt a fiataloknak, vagy Karinthy Frigyes két karcolatát hasonlíthatták össze, vagy Arany János Tetemre hívás című balladáját elemezhették, de érvelhettek is, mégpedig Camus Pestis regényének alapján a heroikus életfelfogás ellen, vagy mellett. A nevelők úgy látják, nem okozott különösebb fejtörést az idei feladvány. „Iskolánkban jól felkészültek a diákok, könnyen teljesítették az első megmérettetést, olyannyira, hogy a vizsgázók többsége idő előtt befejezte a munkáját. Bár az elmondásaik alapján úgy látom, a szövegértéssel voltak kisebb gondok” – mondta portálunknak Domonkos László, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola igazgatója.

És valóban a 240 perces számonkérésen során a szövegértés volt az egyetlen „melósabb” feladat, ami nagyobb odafigyelést igényelt. „A szövegértésben voltak elgondolkodtató kérdések, én pedig személy szerint könnyen beugrom ezeknek a félreérthető gyakorlatoknak. A második részben aztán az érvelés mellett döntöttem, a fogalmazás valahogy mindig könnyebb” – mesélte portálunknak Kiss Ádám, Jedlikes tanuló, majd hozzátette, hogy a magyar érettségire nem sokat készült, a 4 év alatt ugyanis szinte mindent megtanultak, ami a sikeres vizsgához szükséges. „Egy műszaki iskolában, ahogy nálunk is, nem mumus a magyar, a keddi matektól és a nyelvi írásbeliktől sokkal jobban tartunk” – tette hozzá nevetve a végzős diák.

Izgatottan várjuk a keddi matek megmérettetést, a Győr24 akkor is kíváncsi lesz a diákság véleményére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik