Belföld

Kezdődik a tavaszi virágosítás Sopronban

Idén, az egynyári virágok kiültetését május második hetében kezdi meg Sopronban a Sopron Holding Zrt.

Az ültetésre kerülő virágágyaknál Sopronban jelenleg Sopronban az előkészítő munkálatok zajlanak. Az ősszel elültetett virágokat kiszedik, a talajt rotációs kapával fellazítják, majd tápanyag utánpótlásként marhatrágya kerül bedolgozásra.

Ezt 3-4 évente el kell végezni, és ez most időszerű, ugyanis a virágágyakban az évenkénti kétszeri beültetés kizsarolja a talajt. A napokban rövid ideig előfordulhatott, hogy a trágya kiszórásával megbízott munkatársak gyorsabban haladtak, mint ahogyan a bedolgozást végezni tudták volna. A munkát azonban rövid idő alatt átszervezték.

A megszorítások a Sopron Holdingon belül működő zöldterület gazdálkodási divíziót is elérték, így idén összesen 85 ezer egynyári virágpalánta kerül kiültetésre.

Ez mintegy tíz százalékos mennyiségi csökkenést jelent a tavalyhoz képest. Elsősorban a magas fenntartási költségű növényeket nem ültették ki idén. Ilyen péládul az oszlopokon, ládákban elhelyezett futómuskátli. Azonban a parkokban és körforgalmakban az előző évek színvonalát elérő virágosítást terveznek, de itt is törekedtek az olcsóbb és kevésbé költséges palánta beszerzésre. Ezek tükrében a virágosítás költsége ötmillió forinttal lett kevesebb.

A munkák előre láthatóan, az időjárás függvényében, két hétig tartanak.
A parkokban, körforgalmakban, virágedényekben az eddigieknél még szélesebb szortimentben ötven fajta egynyári virágot ültetnek ki. A holding továbbra is szívügyének tekinti, hogy hazai nemesítésű virágok – például kakastaréj, kanna, bársonyvirág, kúpvirág –, is megjelenjenek Sopron parkjaiban.

A területekre ezeken kívül változatos összetételben kiültetésre kerülnek begóniák, dáliák, álló muskátlik, paprikavirágok, verbénák, dohányvirág, kleopátra tűje, díszfüvek, sétányrózsa.

Összefoglalva az idei virágosítását megpróbálták úgy tervezni, hogy jelentős színvonalcsökkenést ne okozzanak a gazdasági nehézségek, és igyekeztek megőrizni a változatosságot ami, mint tudjuk, gyönyörködtet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik