Belföld

Kezdődik a tavaszi virágosítás Sopronban

24.hu
24.hu

2012. 05. 05. 11:41

Idén, az egynyári virágok kiültetését május második hetében kezdi meg Sopronban a Sopron Holding Zrt.

Az ültetésre kerülő virágágyaknál Sopronban jelenleg Sopronban az előkészítő munkálatok zajlanak. Az ősszel elültetett virágokat kiszedik, a talajt rotációs kapával fellazítják, majd tápanyag utánpótlásként marhatrágya kerül bedolgozásra.

Ezt 3-4 évente el kell végezni, és ez most időszerű, ugyanis a virágágyakban az évenkénti kétszeri beültetés kizsarolja a talajt. A napokban rövid ideig előfordulhatott, hogy a trágya kiszórásával megbízott munkatársak gyorsabban haladtak, mint ahogyan a bedolgozást végezni tudták volna. A munkát azonban rövid idő alatt átszervezték.

A megszorítások a Sopron Holdingon belül működő zöldterület gazdálkodási divíziót is elérték, így idén összesen 85 ezer egynyári virágpalánta kerül kiültetésre.

Ez mintegy tíz százalékos mennyiségi csökkenést jelent a tavalyhoz képest. Elsősorban a magas fenntartási költségű növényeket nem ültették ki idén. Ilyen péládul az oszlopokon, ládákban elhelyezett futómuskátli. Azonban a parkokban és körforgalmakban az előző évek színvonalát elérő virágosítást terveznek, de itt is törekedtek az olcsóbb és kevésbé költséges palánta beszerzésre. Ezek tükrében a virágosítás költsége ötmillió forinttal lett kevesebb.

A munkák előre láthatóan, az időjárás függvényében, két hétig tartanak.
A parkokban, körforgalmakban, virágedényekben az eddigieknél még szélesebb szortimentben ötven fajta egynyári virágot ültetnek ki. A holding továbbra is szívügyének tekinti, hogy hazai nemesítésű virágok – például kakastaréj, kanna, bársonyvirág, kúpvirág –, is megjelenjenek Sopron parkjaiban.

A területekre ezeken kívül változatos összetételben kiültetésre kerülnek begóniák, dáliák, álló muskátlik, paprikavirágok, verbénák, dohányvirág, kleopátra tűje, díszfüvek, sétányrózsa.

Összefoglalva az idei virágosítását megpróbálták úgy tervezni, hogy jelentős színvonalcsökkenést ne okozzanak a gazdasági nehézségek, és igyekeztek megőrizni a változatosságot ami, mint tudjuk, gyönyörködtet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.