Belföld

Elkészült a “fából vaskarika”

Elkészült a Tensegrity, az augusztusban nyitó mosonmagyaróvári Futura Természettudományi Élményközpont jelképe, amelyet a helyi "fából vaskarikaként" emlegetnek a szervezők.

 

Az egyszerre meghökkentő és elgondolkodtató, játékos térbeli szerkezet a háromszáz éves magtárból kialakított központ előtt kapott helyet, és arra szolgál, hogy kedvet teremtsen a “kortalan játékhoz”. Az alkotás – amelynek neve a feszültség (tension) és az integritás (integrity) szavakból született – lényegében egy mozgó torony, amely stabil, de mégsem merev, noha merev rudakból és drótkötelekből áll. Egyik rúd sem ér azonban a másikhoz, érthetetlen módon mégis a magasban lebegnek.

A laikus szemében szinte felfoghatatlan viselkedésű szerkezet tulajdonképpen a lehető legegyszerűbb statikai konstrukció. Az építmény 12 egyforma méretű nyomott rúdja és az azokat összekötő húzott, feszített huzala révén tartja egyensúlyban önmagát – jegyezte meg Lenzsér Péter, az épület és a tensegrity vezető tervezője.

Mint mondta, a különleges torony egyszerre szimbolizálja a Futura szellemiségét és funkcióját. Másrészről a rozsdamentes acél szerkezet – aminek elvével az 1950-es évektől kezdtek komolyabban foglalkozni a mérnökök – “tisztelgő kontrasztot” ad a magtár belső terének gyönyörű faszerkezetével szemben.

Így jelenik meg az ősi, érthető faszerkezet mellett az új, elgondolkodtató acélkonstrukció – jegyezte meg, hozzátéve: a szerkezetnek Magyarországon nincsen párja, Európában pedig nála csak kisebbek épültek eddig.

Az augusztus közepén nyitó Futura tematikája a négy őselem köré szerveződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik