Belföld

Nyugdíj: kár és ártalom

850 milliárd forintos mínuszt tárt fel Selmeczi Gabriella. Újjászülethet a korengedmény.

Elkészült a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos vizsgálati eredményeket tartalmazó jelentés. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja pénteken adja le a dokumentumot, amely szerint a magánkasszák 12 év alatt összesen 850 milliárd forinttal rosszabb eredményt értek el, mint amennyit állampapírokba fektetve produkált volna a rendszer – írja a Magyar Nemzet.

A pénztártagok átlagosan megtakarításaik ötödét veszítették el. A lap úgy tudja, csütörtökön a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) három büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél a pénztárak gazdálkodása ügyében.

Állítólag feljelentés született abban az ügyben is, amely szerint az egyik kassza tagjainak csaknem ötmilliárd forinttal lett volna olcsóbb, ha a piacon elérhető átlagos díjért alkalmaznak vagyonkezelőt. A Kehi a kasszák befektetési tevékenységének ellenőrzésével kapcsolatban további feljelentésekre készül az elkövetkező időszakban – írja a Magyar Nemzet.

Újjászülethet a korengedmény – ártalmas a három műszak

A korengedményes nyugdíjazás valamilyen formában történő visszaállítását fontolgatja a kormány a vegyipari szakszervezet értesülése szerint. A Pénzcentrum.hu szerint emellett június végéig ki kell dolgozni az év végén megszűnő korkedvezményes nyugdíjat felváltó ellátórendszer koncepcióját.

A csütörtökön lemondott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter április közepén egy szocialista képviselő kérdésére adott válaszában elismerte, a három műszakos folyamatos munkarend az egyik a lehetséges ártalmak közül, amelyek fokozottan igénybe veszik az emberi szervezetet. Akkor azt mondta: azért is kell változtatni rendszeren, mert jelenleg a korkedvezményre jogosító munkaköröket határozzák meg és nem az ártalmakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik