Belföld

Megnyílt a győri Múzeumház

Egy nagyszabású turisztikai projekt első elemeként nyílt meg a Bécsi kapu téri kiállítóház. Hamarosan a Káptalandombon újabb látványosságokat, köztük a Püspökvári kilátót is meglátogathatjuk.

A Bécsi kapu térről nyíló Múzeumház városunk történelmének egy darabját kínálja a látogatóknak, ahol a kortárs képzőművészet is helyet kap.

A Lébény-Győr-Káptalandomb komplex turisztikai attrakciófejlesztése című NYDOP pályázat keretében valósult meg a csütörtökön átadott Múzeumház, amely az itteni polgárházak közül elsőként nyílik meg a nagyközönség, a város lakossága, az érdeklődők és a turisták előtt. – mondta el a Lebó Ferenc szobrászművész a Múzeumház Nonprofit Kft. részéről.

Dr. Pápai Lajos megyéspüspök kiemelte, a hamarosan megnyíló káptalandombi fejlesztések révén még hangsúlyosabban mutatkoznak be Győr szakrális kincsei és emlékei. Ehhez kapcsolódva az idei Szent László napon a herma mellett a Szent Jobbot is körbehordozzák a győri körmenetben. A püspök szavai után megáldotta az újonnan megnyílt létesítményt.

Dr. Surján László az Európai Parlament alelnöke is részt vett a megnyitón, aki azt hangsúlyozta, a nemzeti művészet, a kultúra, így ez a kiállítás és épület is olyan közös nevező, amely kapcsot jelent az emberek között, vallási vagy politikai beállítottságuktól függetlenül. „A valódi értékek nem csak egymáshoz hoznak közelebb, de felfelé is visznek bennünket, és itt most nem a megmászandó emeletekre gondolok.”

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester úgy fogalmazott, „a május végi nagy projektzáró előfutáraként örömmel üdvözlöm a Múzeumház megnyitását, ami több partner bevonásával, együttműködésével gazdagítja mától Győr város kulturális, szakrális és turisztikai kínálatát. A kortárs művészet jeles helyi és egyéb magyar és nemzetközi képviselőinek nyújt bemutatkozási lehetőséget az intézmény, mely hozzájárul a győri emberek szépérzékének, igényes műértésének kialakulásához, fejlődéséhez”

Az 1780-as években ennek a háznak a területéről – mérete miatt – azt jegyezték fel hasznavehetetlen telek, mára a kultúra egyik otthonává vált. Ahogyan mondani szokták, a szellem kis helyen is elfér. A kezdeményezők ezen a kis helyen mutatnak be részleteket a város, a vár történetéből. Bemutatják a házban feltárt, restaurált secco maradványokat, a várfal és kőkapu részleteit és a Kőtár bejárata feletti teraszt is.

A Múzeumház célja a kortárs – benne a győri és térségbeli – képzőművészet bemutatása, népszerűsítése, valamint az ifjúság érdeklődésének felkeltése a kortárs képzőművészet iránt, ahol elsőként Hefter László üvegművész szakrális témájú kiállítása látható.

A rendezvényen szó esett a Múzeumház Nonprofit Kft konzorciumi partnerének, a Győri Egyházmegye projekrészének megvalósításáról is. A káptalandomb igazi turisztikai centrum lesz, amelynek koordinálását a Zichy Ferenc Látogatóközpont végzi majd. Ennek a fő épülete a Káptalan-ház (Káptalandomb 11.). A Székesegyházban nyílik a Bazilika-múzeum, a Püspökvár tornya pedig látogatható kilátóvá alakul. Projekthelyszín még az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a megújuló Apor-kiállítás és a lébényi plébánia is. A Zichy Ferenc Látogatóközpont május 22-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

(fotók: gyorplusz.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik