Belföld

Kitört a csillagközi háború Budapesten

Darth Vader és beöltözött cimborái a nemzetközi Star Wars Napon végigkorzóztak az Andrássyn. A gonosz Sith lovagot egy kutyával is megismertettük.

Darth Vader lehet, hogy gonosz, de szereti a kutyákat. Neki is van egy. Egy uszkár. A kutyák pedig szeretik Darth Vadert. Tulajdonképpen mindenki szereti Darth Vadert. Ezért is integettek neki és társainak olyan sokan Budapest belvárosban. Magyarországon is megünnepelték ugyanis a nemzetközi Star Wars Napot, melyen 20-30 lelkes rajongó – egyikük meglepetésszerűen Predatornak öltözve – vonult végig az Andrássy úton egészen a Hősök teréig, ahol vidám lézerkardozással fénykardozással emlékeztek a Csillagok Háborújára.


Kattintson a képre és az erő önnel lesz!
Fotó: Kummer János

A nemzetközi Star Wars Napot egy szörnyen fárasztó szóvicc miatt ünneplik épp május 4-én. „Az erő legyen veled” örökbecsű mondat ugyanis angolul úgy hangzik: „May the Force be with you”. A „may the force” kifejezés pedig kiejtésileg kísértetiesen hasonlít a „may the fourth”-ra, ami pedig magyarul annyit tesz: május 4. Értik, ugye? Tehát májusban az anyák napja és a munka ünnepe közé beékelve a világ legnagyobb popcorn-mozijának rajongói összegyűlnek és mindenféle látványos lézerkardos fénykardos hadonászással ünneplik a Csillagok Háborúját.

Csillagok háborúja: újra bűzlik a rókabőr
A Star Wars-t is elkapta a harmadik dimenzió. Ha érdekli, hogy jutott el Luke addig, hogy 3D-s fénykarddal vagdalkozzon, akkor ide kattintson!


A Star Wars receptje

A hetvenes években a Sötét oldal technokrata osztagait és a transzcendentális Jedi lovagokat felvonultató, 1977. május 25-én bemutatott Star Wars ráérzett a korszellemre. A korábbi gépőrület és a műanyagok kultusza után éppen megingott a technológiába vetett hit, megtört a világűr meghódításának lendülete. Ezzel összhangban a hippikorszak és a vietnami háborút követő időszak Amerikájában a nézők szívesen fordultak a távol-keleti filozófiák, a misztikum felé, ezért örömmel üdvözölték a mozivásznon, ahogy a barátság és bátorság ősi értékeit képviselő, puritán hősök összecsapnak a Halálcsillag rideg gépi világával.

Réz András esztéta korábban a Figyelőnek azt mondta: szerinte a kultuszfilmek sikerének titkára ugyan nincs általános recept, az azonban közös bennük, hogy nagyon tömören és megismételhetetlenül meg tudják ragadni egy korszak vagy csoport életérzését. Emellett úgy lopják még be magukat a nézők szívébe, hogy keverik az új tartalmakat és a régi ikonográfiát. Lucas alkotása a kronológiát semmibe vevő történetszerkesztésével, a Kelet és a Nyugat, a valóság és a mese, a mítosz és a sci-fi összemosásával egy komplett fantázia-univerzumba repíti a nézőket, amit úgy konstruáltak meg, mintha már „örök időktől” létezett volna. Erre utal, hogy a bemutatók sora a IV. résszel kezdődött, azaz eleve folytatásnak tűnt.

A kultusszá válás fontos momentuma, amikor a befogadó az alkotók előzetes szándékától független filozófiai összefüggéseket aggat a látottakra. Anno a Star Wars is kitalált párhuzamok áldozatává vált, amikor a Galaktikus Birodalom és a Felkelők Szövetségének viszályát azonosították a hidegháborús konfliktussal, a kétpólusú világ örökös feszültségével. Lucast ugyan foglalkoztatta a demokráciák és a diktatúrák viszonya, ám arra korántsem gondolt, hogy Reagan elnök 1983-ban majd Star Wars névre keresztel el egy katonai rakétaprogramot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik