Belföld

Felpécen is Startolnak

A Start közmunkaprogram segítségével Felpéc községben is jelentősen csökkent a munkanélküliség a településen. A pályázat által mezőgazdasági termelés kezdődött az eddig ki nem használt földterületeken, és a belvízelvezetés problémáját is el kezdték megoldani.

A Start közmunkaprogram a regisztrált álláskeresők számára jelent munkalehetőséget. Támogatásuk pályázat útján történik, amelyet számos község megcélozhatott, így Felpéc is élt a lehetőséggel. Pályázott és nyert, ezáltal szinte teljesen megszűnt a munkanélküliség a faluban.

Mire jó a Start?

A közmunkaprogram révén munkához és fizetéshez jutnak azok az emberek, akiknek eddig nem volt jövedelmük vagy segélyből éltek. Ez a program többet nyújt, mint pusztán a segély kétszeresét. Bár elsősorban mindenki annak az előnyét látja, hogy egy személy többet visz haza a családi kasszába, és az életminőségük nő, azonban az sem elhanyagolható tényező, hogy lelkileg is többet ad a program. Segít rajtuk, hiszen naponta elfoglalják magukat, célja van az életüknek, tevékenykednek, hasznosnak érzik magukat. A dolgozók oktatáson is részt vesznek, így tudásukat is gyarapítják, amelyet az életben is tudnak hasznosítani. Előfordul, hogy egy családon belül több fő is bekerül a közmunkaprogramba. Voltak olyan családok is, ahol több személynek sem volt munkahelye, ami óriási terhet rótt a családra. A Starton belül ez is megvalósulhatott.

Így él Felpéc…

Minden falu a lehetőségeihez mérten próbálja ennek a programnak az előnyeit kihasználni. Felpéc sincs ezzel másként. Két fő ágazatban tevékenykednek a felvett személyek: az egyik a mezőgazdasági- a másik a belvízelvezetés feladatai. Így összesen 13 embert foglalkoztat az önkormányzat. A mezőgazdasági feladatokat 8 fő látja el, a belvízelvezetés problémáját pedig 5 személy oldja meg.  Általuk térköves járda fog elkészülni 1 km-es szakaszon 10 hónapon belül, ezen kívül pedig 800 méter vízelvezető árok 40×40 –es betonlapokból.

A mezőgazdasági részen lévőknek fő feladatuk az eddig kihasználatlan termőföldek művelése. A község határában málna ültetvény lesz, a község óvodája melletti földterületet pedig zöldségfélékkel ültetik be. Itt fog elhelyezkedni az a 14×78 méteres fóliasátor is, amelyben szintén zöldségtermesztést szeretnének megvalósítani. A konyhakerti növények az újból beinduló óvodakonyhára kerülnek majd, és ez a folyamat biztosítja a falu önfenntartását.

Ötletgazda polgármester

Kuglics Tamás, polgármester, célja, hogy a jövőben 3 hektár földterületet visszavesz, amely az önkormányzat tulajdonát fogja képezni ismét. Ebből 1 hektáron szintén termelést tervez. A polgármester egyedi ötleteként merült fel, hogy a faluban elhanyagolt kiskerteket bérbe vegye, megműveltesse, bérleti díjként pedig terményt szabna meg.

A falu első embere folyamatos elképzelései megvalósításával járul a falu fejlődéséhez. A helyi piac kialakításának terve is az ő nevéhez fűződik, hiszen itt a faluban felesleget termelő gazdák eladhatják terményeiket. Erről legutóbb februárban igényfelmérés is készült.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik