Belföld

Érettségi: a 10 legnagyobb botrány

Tétellopás, kiszivárgott feladatlapok, összecserélt tesztek, értelmetlen példák – sokszor járt botrányokkal az érettségi lebonyolítása. Íme, a Top10-es lista!

Jó hír, hogy az utolsó nagy, országos – majdnem az akkori miniszter székébe került – érettségi botrány hét éve volt, éppen az új, kétszintű érettségi debütálásakor. Azóta csak kisebb zökkenők, bakik fordultak elő, úgy tűnik „beállt a rendszer”. (A tételek útjáról, a biztonsági előírásokról itt olvashat.)

A 2012-es érettségi megoldásai a HIR24-en:
Lapunkban minden nap 13 órától olvasható az aznapi középszintű érettségi megoldása!
A hivatalos megolodások csak másnap reggel nyolckor kerülnek fel az Nefmi honlapjára.


Az érettségi botrányok Top10-es listája:

1. 2005.
Majdnem az oktatási miniszter székébe került a kétszintű érettségi debütálása. Jóval a vizsgák előtt felkerültek az internetre a magyar, a történelem és a matematika érettségi feladatok. A matematika tételsort a vizsga előtti estén a Magyar Televízióban, élő adásban nyújtotta át a miniszternek Krizsó Szilvia műsorvezető. Végül a matek teszteket újra kellett írniuk a maturálóknak, történelemből pedig gyorsan összeállítottak egy új tételsort. A kinyomtatott feladatlapokat egy olyan raktárban őrizték, amelynek címét bárki megtalálhatta a Közbeszerzési Értesítőben.
/Miniszter: Magyar Bálint/
2. 1989.
Idő előtt ismertté váltak a matematika érettségi tételek. A Művelődési Minisztérium úgy döntött, hogy nem értékelik a már megírt matematikadolgozatokat. Az érettségi bizonyítványokba az év végi matematikajegy került. (Az esetet Török Ferenc is feldolgozta a Moszkva tér című filmjében.)
/Miniszter: Glatz Ferenc/
3. 1990.
Egy napilap idő előtt nyilvánosságra hozta a magyar tételeket. A tételeket visszavonták.
/Miniszter: Glatz Ferenc/
4. 1998.
Az egyik kereskedelmi rádió nem sokkal a matematika érettségi tételek kihirdetése után beolvasta azok megoldásait. Ezzel akár befolyásolhatták a vizsgázók eredményeit. Ennek ellenére nem íratták újra a teszteket.
/Miniszter: Magyar Bálint/
5. 2000.
Az olasz érettségi megegyezett az egy évvel korábbi, a diákok által nyilván jól ismert tételsorral. Az Oktatási Minisztérium vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A miniszter döntése értelmében nem kellett a dolgozatokat újraírni.
/Miniszter: Pokorni Zoltán/
6. 2002.
Olyan Radnóti-verset tartalmazott a magyar írásbeli, amely nem szerepelt az ország legtöbb középiskolájában használt irodalmi szöveggyűjteményben. Az intézményeknek meg kellett sérteniük az érettségi szabályzatot, fénymásolniuk kellett, illetve olyan kötetet kellett adniuk a diákoknak, amelyben ott volt a vers. Ez időveszteséget jelentett, de a vizsgák ettől eltekintve rendben lezajlottak.
/Miniszter: Pálinkás József/
7. 2003.
A kijelölt időpontnál egy héttel korábban íratták meg német és francia nyelvből a szakközépiskolai érettségi írásbeli vizsgát egy miskolci iskolában. A két tárgyban érintett 376 iskola 9 ezer diákjának póttételeket küldtek.
/Miniszter: Magyar Bálint/
8. 1993.
Egy szegedi gimnáziumban véletlenül idő előtt bontották fel a francia és a spanyol nyelv tételeit. A kiszivárgott feladatok miatt a minisztérium új tételeket adott ki.
/Miniszter: Mádl Ferenc/
9. 1995.
Kaposvárott a közös érettségi-felvételi vizsgán a diákok nem a megfelelő matematikadolgozatot írták meg. A vizsgálat kiderítette, hogy az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodában (OFFI) a tételek postázásakor a Somogy megyei borítékba véletlenül nem az aznapi, hanem a másnapi tételeket tették. Az így megírt dolgozatok eredményét, aki akarta, elfogadta, aki nem, az újat írhatott. Az OFFI vezetőjét leváltották.
/Miniszter: Fodor Gábor/
10. 1996.
Értelemzavaró, adminisztratív jellegű hiba került a központilag összeállított közös matematika, illetve biológia érettségi-felvételi vizsgák tételsorába. A hiba a vizsgák megkezdésekor nyilvánvalóvá vált, a központi szervezésért felelős OFFI valamennyi vizsgahelyet azonnal értesítette és kérte intézkedésüket. A vizsgák rendben lezajlottak.
/Miniszter: Magyar Bálint/

    A listára nem került további kisebb bakik:

    1994-ben Kiskunfélegyházán egy szakközépiskolában a vizsga harmadik napján fedezték fel, hogy egyes borítékokon más címek szerepeltek, mint amit a vizsgaszabályzat előírt. A hiba ugyan nem okozott változást az érettségi tartalmában, az időleges bizonytalanság “csupán” a diákok idegeit viselte meg.

    1997-ben a mányi Leonardo Gimnázium és Szakmunkásképző Iskola érettségiztette a diákjait, noha az intézménynek a sorozatos szabálytalanságok miatt visszavonták a működési engedélyét, s annak hiányában az iskola nem működhetett és nem szervezhetett érettségit. A vétlen diákok számára biztosították a vizsga megismétlésének lehetőségét.

    2009-ben egy szentgotthárdi szakképző iskola nyelvi előkészítős osztályának meg kellett semmisíteni az írásbeli eredményeit, mert az iskola nem tartott előzetes záróvizsgát a teljes középiskolai tananyagból, s enélkül senki nem jelentkezhet előrehozott érettségire. A harminc tanuló végül az őszi vizsgaidőszakban tehetett előrehozott érettségit.

    A 2010-es tavaszi érettségi közép- és emelt szintű feladatsorai mindenféle probléma nélkül megérkeztek a középiskolákba, azonban több mint kétezer végzős diák adatai vesztek el. Az Educatio Nonprofit Kft. egy hardverhiba miatt ugyanis nem tudta elmenteni az oktatási intézményektől beérkező jelentkezéseket, így azokat minden iskolának újra el kellett küldenie.

    Az érettségi botrányok „hálás sajtótémák”, de összességében minden ilyen baki a vizsgázókat sújtja. Ezért reméljük (és e tekintetben bíztató a 2006 óta tényleg csak kisebb bakikkal működő rendszer), hogy a 2012-es év nem kerül fel a következő botrány-listára.

    A tavaszi írásbeli vizsgaidőszak május 7-én a magyar nyelv és irodalommal kezdődik.

    Ajánlott videó

    Olvasói sztorik