Belföld

Bocsánatot kért Ján Slota viselkedéséért Alojz Hlina

A szlovák parlamentben kért bocsánatot a magyaroktól Ján Slota kijelentései és viselkedése miatt Alojz Hlina, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalmának képviselője.

“Bocsánatot akarok kérni minden magyartól Ján Slotának, azaz annak az embernek a szavaiért és tetteiért, aki ebben a parlamentben ült” – jelentette ki Alojz Hlina az új szlovák parlament péntek délelőtti ülésén.

Hozzátette: bocsánatkérése arra is vonatkozik, hogy “ennek az embernek” oly sokáig volt hatalma és befolyása ebben az államban. Ján Slota mindent elrontott, amit csak lehetett, és ezért végleg ki lett zárva a szlovák-magyar kapcsolatok bárminemű befolyásolásából – mutatott rá az OLaNO képviselője, utalva arra, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke néhány héttel ezelőtt megerősítette: távozni készül pártja éléről.

Alojz Hlina már két héttel ezelőtt jelezte a mostani bocsánatkérést, azt követően, hogy Ján Slota megerősítette a parlamenti választások előtti – a visszavonulásával kapcsolatos – ígéretének betartását és bejelentette: pártja őszi tisztújításán már nem indul az elnöki székért.

Alojz Hlina a múltban egyszer már bocsánatot kért az SNS elnökének a viselkedése miatt. 2009-ben Révkomáromban még polgári aktivistaként kért elnézést Ján Slota kijelentései miatt az őt megtapsoló helyiektől. Az észak-szlovákiai árvai régióból (Orava) származó, de már évek óta Pozsonyban élő vállalkozó akkor lóháton érkezett, hogy ezzel is utaljon a nemzetiek elnökének azon kijelentéseire, amikor a magyarokat “ronda, görbe lábú, még rondább apró lovakon érkezett” népnek titulálta.

Alojz Hlina egy másik alkalommal néhány segítőtársával lelopta a Szlovák Nemzeti Párt épületének oromzatáról a szlovák zászlót, azt állítva, hogy e párt vezetője csak szégyent hoz a szlovák nemzeti lobogóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik