Belföld

Balog átnevezheti a minisztériumot

Balog Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium leendő vezetője dönti majd el, hogy átnevezzék-e a tárcát - mondta Réthelyi Miklós előző nap lemondott nemzetierőforrás-miniszter pénteken a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában.

A Népszabadság honlapján csütörtökön – a kormányfő környezetéből származó információra hivatkozva – azt írták: a humán csúcstárca új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz. Réthelyi Miklós ennek kapcsán azt mondta, a kormány megalakulásakor a nemzeti létet kívánták hangsúlyozni, de a minisztérium kialakításának elve is az volt, hogy az “emberrel foglalkozó ágazatok” egy egységbe kerüljenek. A kezdetektől hangsúlyoztuk, hogy számunkra az erőforrás az ember – szögezte le Réthelyi Miklós, megjegyezve, utódjának döntése, hogy átnevezi-e a minisztériumot, vagy sem.

Hangsúlyozta: a tárca kialakítása nem szerkezetátalakítást, hanem szerkezetteremtést jelentett. Az eredmény egy működőképes minisztérium, amely akár további bővítésre is alkalmas, olyan, még ide tartozó területekkel, mint például a felzárkóztatás – tette hozzá. Réthelyi Miklós azt is elmondta, bár voltak a minisztériumon belül is konfliktusok, ezek kevésbé kerültek a felszínre. Mint mondta, jellemzően az ágazatok vezetői kerültek konfliktusba azokkal, akik területük munkáját figyelték. Ilyenkor “a minisztérium oda állt azon államtitkárok mellé, akiknek meg kellett vívni napi harcukat” – fogalmazott a miniszter.

Réthelyi Miklós megjegyezte, reméli, hogy utódjának békeidőben lesz része, ugyanis sok téma van, ahol több vagy akár minden tárcának együtt kell működnie, és ehhez békeidőre van szükség. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön Kazahsztánban jelentette be, hogy lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter, a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik