Belföld

Továbbra is mélyrepülésben az építőipar

Idén az első negyedévben 2444 új lakás épült, 22,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A KSH tájékoztatása szerint a kiadott 2146 lakásépítési engedély 10,5 százalékos csökkenést jelent 2011 első három hónapjához képest.

Az év első három hónapjában folytatódtak a 2011 második felében tapasztalt tendenciák. Az építési engedélyek csökkenése továbbra is lassúbb, mint a befejezett építkezéseké, másrészt folytatódik a közép-magyarországi építkezések visszaesése.
Egy évvel ezelőtt még Közép-Magyarországra koncentrálódott a lakásépítések csaknem kétharmada, és Budapesten volt a legkisebb mértékű az építések számának visszaesése. Az idei év első három hónapjában azonban Közép-Magyarországon figyelhető meg a legerőteljesebb csökkenés, ahol az egy évvel korábbihoz képest mintegy felére esett vissza a lakásépítés volumene, s az összes lakásnak csupán az egyharmada épült ebben a régióban – közölte a KSH.

Budapesten a csökkenés még ennél is drasztikusabb: 65 százalékkal kevesebb lakás építését fejezték be, mint a tavalyi év első három hónapjában. A többi régióban átlagos vagy annál kisebb volt a visszaesés mértéke, illetve Észak-Alföldön, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon a lakásépítések növekedését regisztrálta a KSH.

A fővárosi építkezések jelentős visszaesése mellett a községekben átlagos mértékű, 20 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, a megyei jogú városokban viszont 41, a többi városban 5 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma.
A kiadott új lakásépítési engedélyek számában 2012 első negyedévére már nem mutatkozott olyan jelentős csökkenés, mint a korábbi időszakokban, az egy évvel korábbi 51 százalékos csökkenéssel szemben a mostani 10,5 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik