Belföld

Önbíráskodás miatt ítélt el a Szegedi Ítélőtábla négy román férfit

Jogerősen két év két hónap és három év és tíz hónap közötti börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla négy román állampolgárt.

A Zákányszéken lakó sértett 2009-ben eladta 400 ezer forintért balavásári tanyáját a másod- és harmadrendű vádlottnak. A házaspár azonban – nem tisztázható okból – nem tudta birtokba venni az ingatlant, ezért a sértettel szemben 400 ezer forint jogos vagyoni igénye keletkezett. Az elsőrendű vádlott, Burcea Lajos pedig 1000 eurót adott kölcsön a sértettnek, s bár kérte vissza a pénzt, a férfi nem fizetett.

A vádlottak egy társukkal és a házaspár kiskorú gyermekével 2010. október 16-án megjelentek a sértett zákányszéki tanyáján, hogy visszaszerezzék pénzüket. Gabor Stefan másodrendű vádlott egy kést vett magához, és azzal fenyegetőzött: ha a sértett nem adja meg a tartozását, levágja a kezét. A felesége pedig azt mondta társainak: tegyék a sértettet az autóba, vigyék Romániába, ahol kikötik egy oszlophoz, és “kiveszik” a szemeit.

Burcea Lajos is elővette kését és egy kaszáló mozdulatot tett a sértett nyaka és feje felé, de csak a száját érte el. A vádlott ezt követően késével jobb szeménél megütötte a férfit, akinek felrepedt a bőre és vérezni kezdett. A bántalmazás közben a vádlott azzal fenyegette a házigazdát, elvágja a torkát és “kiveszi” a szemeit.

Az elsőrendű vádlott ráparancsolt negyedik társára, hogy az autójuk csomagtartójából hozza be a feszítővasat, hogy azzal eltörhesse a sértett kezét és lábát. A negyedrendű vádlott be is vitte a szerszámot, de a bántalmazást a sértett szülei megakadályozták, egy tanyán tartózkodó ismerős pedig rendőrt hívott.

A sértett a bántalmazás során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de az ítélet szerint a késsel a férfi súlyosabb sérülést is okozhatott volna.

A táblabíróság Burcea Lajost társtettességben elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében és súlyos testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek, és jogerősen, halmazati büntetésül három év tíz hónap börtönre ítélte.
A másod- és harmadrendű vádlottat önbíráskodás kísérlete és bűnsegédként elkövetett súlyos testi sértés kísérlete mellett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében is bűnösnek mondta ki a bíróság, mivel gyermeküknek végig kellett néznie a bűncselekményt, sőt szülei arra is felszólították, akadályozza meg a sértett menekülését. A férfi három és fél, felesége két hónappal rövidebb börtönbüntetést kapott.

Negyedik társukat két év két hónap, részben felfüggesztett börtönre ítélték. A vádlottakat három és öt év közötti időtartamra kitiltották Magyarország területéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik