Belföld

Az Év Fája kerestetik

Az idén is keresik országszerte azt a fát, amely az Év Fája lehet és egy veszélyeztetett, „Hős Fát” is.

 

Nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – közölték a Szeged24-el a versenyt szervező Ökotárs Alapítványnál. Június végéig bárki jelölheti kedvenc fáját egy fotóval és a hozzá kapcsolódó történet leírásával az  evfaja.okotars.hu  oldalon: magánszemélyek, baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek vagy épp önkormányzatok.  A vetélkedőre jelölt fákból az alapítványt szakmai zsűrije tizenkét döntős választ, ezekre szavazhatunk majd, és a legtöbb voksot kapó jelölt lesz az Év Fája.

A nyertes fa nevezői egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kapnak. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni. A verseny külön kategóriája a “Hős Fa“: erre a címre az alapítvány olyan fák jelölését várja, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők küzdenek.

Az alapítványnál azt mondták: ezzel a kategóriával szeretnék legalább jelképesen elismerni azok  munkáját is, akik készek tenni a veszélyeztetett növények megmentéséért. A hazai  Év Fája Verseny győztese részt vesz az Európai Év Fája Versenyben is. Az Ökotárs Alapítványnál úgy vélik: a biológiai sokféleség csökkenése – azaz a biodiverzitás – korunk egyik legsúlyosabb globális problémája. Bár a kutatások szerint a legnagyobb pusztulás a trópusokon van, Európában is egyre    nagyobb a veszély, amelyre többek közt ezzel a versennyel is fel akarják hívni a figyelmet  a szervezők. Az Év Fája mozgalmat egyébként 1996-ban az Országos Erdészeti Egyesület indította útjára, amely az idei verseny lebonyolításában is részt vesz. A mozgalom célja az is, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait bemutassa, közelebb hozza az emberekhez.  A szervezők arról is tájékoztattak: idén a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafajára, a zselnicemeggyre   fókuszálnak, amely Magyarországon szórványosan, főleg erdős völgyekben fordul elő. Az Év Fája Verseny népszerűségét és fontosságát a hazai szervezők szerint többek közt az is mutatja, hogy az elmúlt időszakban több száz cikk jelent meg róla, és olyan neves külföldi adományozó szervezet is  támogatja, mint például a Visegrad Fund.

Legutóbb egyébként egy négyszáz éves felsőmocsoládi öreg hárs lett mind a hazai, mind az európai verseny győztese. Döntős fa volt a Csongrád és Békés megye határán lévő Mezőhegyes híres angolparkjában álló, több mint száz éves vérbükk is, amelyet tavaly a széleskörű tiltakozások ellenére láncfűrésszel földre döntöttek, különböző szakértői véleményekre hivatkozva. A matuzsálem azonban csodával határos módon túlélte a kivágást, egy kis facsemete hajtott ki mellette, amely azóta is fejlődik, és amelyet a helyi önkormányzat körbekerített, hogy megóvja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik