Belföld

Áder: Vegyünk egy nagy levegőt!

Magyarország népe sikerre született - jelentette ki parlamenti beszédében Áder János, miután az Országgyűlés szerdán megválasztotta őt köztársasági elnökké.

A magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz Áder János – ezt ígérte a szerdán megválasztott köztársasági elnök parlamenti beszédében.

“A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat” – mondta, majd azzal folytatta: régóta adósai vagyunk önmagunknak a teljesítmény megbecsülésével. “Magyarországon rengeteg nagyszerű teljesítmény születik, ami azt bizonyítja, hogy mi, magyarok nemcsak dolgos, hanem elismerten tehetséges népe vagyunk a világnak” – fogalmazott Áder János, aki szerint a mindennapok teljesítményét kell megtenni “közös életünk legfontosabb céljává és értékmérőjévé”.

Az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, “néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk”. József Attilát idézve úgy fogalmazott, “a múltat be kell vallani”. “Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból” – hangsúlyozta.


A képre kattintva galéria nyílik Áder János megválasztásáról! – Fotók: Kummer János

Ehhez szerinte fel kell tenni a kérdést: “Hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával?” Áder János szavai szerint lehetnek eltérőek az értékrendek, a meggyőződések, a hitek, “de a mi hazánk Magyarország”.

Reakciók Áder kinevezésére:

Orbán Viktor szerint Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény “bejáratása, stabilizálása” a feladat. A miniszterelnök megismételte korábbi nyilatkozatát és “horgonyembernek” nevezte a szerdán államfővé választott politikust

Schmitt Pál, ex-elnök nagyon jó választásnak tartja Áder Jánost a posztra, aki rendkívül jártas a politikában. “Kétharmadot kapott a parlamenttől, és ez a kétharmad az egész ország kétharmadát képviseli” – mondta, hozzátéve: Áder János legitimitása és politikai előélete is száz százalékos. Közölte azt is: azon lesz, hogy a legjobb tudása szerint adja át a hivatalát utódjának.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője Áder beszédéről azt mondta: az felcsillantotta annak esélyét, hogy az államfő alapvetően kész az alkotmányossági szempontok érvényesítésére és nyitott arra, hogy a kormánypártok primer politikai szempontjain túl más értékeket is érvényesítsen.

A Jobbik részéről Balczó Zoltán közölte: azt kívánja a szerdán megválasztott Áder János köztársasági elnöktől, hogy államfőként próbáljon meg a “pártidentitásán” felülemelkedni és legyen valódi kontrollja a törvényhozásnak.

Simon Gábor, az MSZP képviselője elmondta, hogy pártja – amely nem vett részt az államfőválasztásban – annak örült volna, ha a kormányoldal nem egy fideszes pártkatonát választ köztársasági elnökké. Ugyanakkor azt mondta, a szocialisták kíváncsian várják, hogy Áder János miként szerez érvényt a megválasztása után tett vállalásainak, illetve hogy abban valós szándékait fogalmazta-e meg.

A KDNP közleménye szerint új köztársasági elnök beszédében világossá tette: olyan értékek mentén kívánja ellátni hivatalát, amelyet a társadalmi egység, a megbékélés és a család jelképez

Áder leszögezte: a rá ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni fogja, majd elődeitől idézett.

Göncz Árpád megválasztása utáni parlamenti beszédéből azt elevenítette fel, hogy nem fél a vitáktól, bízik az igazság erejében, és abban, hogy a magyar nép végül felismeri igazát és érdekeit. Ma már világosan látszik, “mennyire igaza volt” Göncz Árpádnak – tette hozzá. (A parlamenti ülésen minden volt államfő, illetve Mádl Ferenc özvegye is ott volt, Göncz Árpád viszont nem. Göncz felesége a Hír24-nek azt mondta, bár kaptak meghívót, Göncz Árpád egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy a helyszínről figyeljék Áder esküjét.)


A képre kattintva galéria nyílik Áder János megválasztásáról!

Mádl Ferenc szavaiból a belső béke fontosságának hangsúlyozását emelte ki Áder János, Sólyom Lászlótól pedig azt idézte, hogy “az elnök úgy fejezi ki a nemzet egységét, hogy annak sokféleségét megőrzi és bátorítja”.

Schmitt Pál pedig arra figyelmeztetett – emlékeztetett -, hogy a legutóbbi választáson “a nép szuverén hatalmát egyetlen pártszövetségre ruházta át, ami óriási lehetőség, és ugyanakkor óriási felelősség”.

Húszperces beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: “A haza minden előtt”. Ezután a szocialista képviselők nélküli parlamenti kórus elénekelte a Szózatot és a Székely himnuszt – utóbbi alatt az LMP sem énekelt.

Schmitt hamarosan költözik

Már beperelte doktori címének eltörlése miatt a Semmelweis Egyetemet, és javában gondolkodik új doktori dolgozata címén – mondta Schmitt Pál szerdán a Parlamentben az origónak.

A volt köztársasági elnök egyelőre nem tudja, hová fog költözni, de Áder Jánosnak megígérte, egy hónapon belül távozik a rezidenciáról.

Az ex-államfő szerint a családja beszélte rá a lemondásra, Orbán Viktorral pedig arról tárgyalt, hogy jószolgálati poszton szeretne dolgozni Magyarországért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik