Belföld

Áder János az új köztársasági elnök

Megválasztotta Áder Jánost köztársasági elnökké az Országgyűlés szerdán délelőtt. A politikus 262 támogató szavazatot kapott.

A képviselők közül 307-en szavaztak, melyből A 302 érvényes voks született, ezek közül Áder János 262-őt kapott. Negyvenen szavaztak nemmel. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vett részt a voksolásban, a párt korábban azt közölte, hogy képviselői nemmel voksolnak. A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Áder János letette államfői esküjét, május 10-én léphet hivatalába, ő lesz az ötödik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

Az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, “néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk”. József Attilát idézve úgy fogalmazott, “a múltat be kell vallani”. “Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból” – hangsúlyozta.

Ehhez szerinte fel kell tenni a kérdést: “hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével, vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával?”
Áder János szavai szerint lehetnek eltérőek az értékrendek, a meggyőződések, a hitek, “de a mi hazánk Magyarország”.

Schmitt Pál utódjának szerdai megválasztása után elmondta: nagyon jó választásnak tartja Áder Jánost a posztra, aki rendkívül jártas a politikában. “Kétharmadot kapott a parlamenttől, és ez a kétharmad az egész ország kétharmadát képviseli” – mondta, hozzátéve: Áder János legitimitása és politikai előélete is száz százalékos. Közölte azt is: azon lesz, hogy a legjobb tudása szerint adja át a hivatalát utódjának.

A volt államfő saját terveiről szólva elmondta: az életművét az ország jó híréhez való hozzájárulással, vagy a fiatalok egészségre való neveléssel próbálja folytatni. Közölte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is számít a munkájára, ahol 80. éves koráig tag maradhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik