Belföld

Gyurcsány Ferenc is plagizált?

A bírálat alapján rekonstruált Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógora, Rozs Szabolcs dolgozatával - hangzott el a HírTv Célpont extra című műsorban vasárnap este. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút.

A HírTv Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálata alapján próbálta meg rekonstruálni az eltűnt 35 oldalas dokumentumot. Ennek során több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amelyek megegyeznek Rozs Szabolcs négy évvel korábbi munkájában olvasható hibákkal, hiányosságokkal.

A riporterek Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva úgy látták, az “olyan, mintha Gyurcsány sógorának, Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna.” A Gyurcsány-dolgozatot bíráló adjunktus például felvetette, hogy a diplomamunka csak a szőlészetről szól, a borászatról nem, holott a mű címében ez is szerepel. Rozs Szabolcs dolgozatában pedig éppen a 35. oldaltól foglalkozik a borászattal, míg Gyurcsány Ferencé éppen itt ér véget.

A HírTv legutóbb Célpont című pénteki műsorában foglalkozott Gyurcsány Ferenc főiskolai szakdolgozatának ügyével. Akkor azt közölték, hogy a volt kormányfő Rozs Szabolcséval megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán.

Rozs Szabolcs elmondta, dolgozata saját kutatásaira épült, meglepte és nem tudja mire vélni, hogy Gyurcsány Ferenc is ezt a témát választotta, noha érdeklődési körük nem egyezett. Mivel akkoriban rokonok voltak, a politikus a házukban akár olvashatta is a dolgozatot, de neki erről nem volt tudomása – tette hozzá.

A HírTv megkérdezte Gyurcsány Ferencet is, aki először nem tudta felidézni, hogy Rozs Szabolcs miről írt szakdolgozatot, sőt azt sem, hogy melyik szakra járt. Amikor azonban közölték vele, hogy volt sógora szakdolgozatának címe megegyezik az ő későbbi diplomamunkájáéval, úgy fogalmazott: olvashatta a dolgozatot, és ha így volt, “nagyon valószínű”, hogy használta is. Mára azonban egyik dolgozat sincs meg. Sem Rozs Szabolcsét, sem Gyurcsány Ferencét nem találják a pécsi tanárképző főiskola levéltárában.

A Fidesz szerint újabb, olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, melyek arra utalnak, hogy Gyurcsány Ferenc nagyon csúnya plágiumügybe keveredett – írta közleményében a párt szóvivője. Selmeczi Gabriella közölte: Gyurcsány Ferenctől most egy második őszödi beszédet várnak el, amelynek valahogy így kellene kinéznie: “Majdnem beledöglöttem, hogy úgy kellett csinálnom, mintha szakdolgozatot írnék. Csaltam reggel, éjjel meg este. Elloptam a sógorom diplomamunkáját.”

A Fidesz szóvivője leszögezte: sokadszorra bizonyosodott be, hogy Gyurcsány Ferenc méltatlan arra, hogy a magyar parlamentben és a közéletben tevékenykedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik