Belföld

Isten hozta Fehérváron

A városközpont zajos és a levegő is poros a közműépítés miatt. Egy sávra szűkült utak és percekkel megnövekedett várakozások a kereszteződésekben. Az autósok türelmetlenek, a gyalogosok még nem.

Még tavaly tavasszal kezdődött Székesfehérváron a szennyvízhálózat átépítése, melynek útfelbontási munkálatai igencsak akadálypálya elé állítják a közlekedőket – ha minden jól megy, csupán október végéig – tudtuk meg a hivatal közlekedési irodájától. Ám az érintett belvárosi területeken az üzletek tulajdonosai arra panaszkodnak, hogy bár a munka szervezetten működik, a levegőbe kerülő kosz és por, elriasztja a vásárlókat a bolttól és annak környezetétől.

 

Az általunk megkérdezett járókelőket a szeles időjárás jobban zavarja, mint a reggeltől estig tartó „mocskos” építkezés, amely viszonylag összehangoltan működik a megyeszékhely különböző pontjain.A csatornaépítés mellett, például különböző közműszolgáltatók – saját költségen – végeznek rekonstrukciós illetve hálózatfejlesztési munkákat. Ennek helyszínei az Öreghegy egy része (és annak gyűjtőútjai), a Ráchegy, Bőrgyár utca, Hadiárva utca, Erzsébet utca, Mártírok útja, Seregélyesi út, Budai út, Börgönd és Csala városrészek, Iszkai út, Új Csóri út, Kőrösi út.

Emellett párhuzamosan zajlik, a milliárdos uniós projekt, a belvárosi rehabilitáció is, melynek ütemtervének következő állomása a Fő utca burkolatépítése lesz: már a nyáron elkezdődhet és jövő év őszére befejeződik.

Fő utca és környéke megújul, díszvilágítást kap és szökőkút épül. A rehabilitáció során a Városház tértől a színházig, valamint a Magyar Király Szálló előtti téren megújul a díszburkolat. A Magyar Király Szálló előtti téren interaktív szökőkút épül, emellett díszvilágítást alakítanak ki a Fő utca mentén.

Kérdésünkre a közlekedési irodától megtudtuk, az úthálózat javítása folyamatos. Éves szinten a kopóréteg-cserékre, kátyúzásra és egyéb, kisebb fejlesztésekre 100-150 millió forint a keret. Ám emellett (az önkormányzat pályázaton nyert uniós források bevonásával) teljes pályaszerkezetű útfelújításokat is végez. Ennek következő eleme a Mártírok útja felújítása lesz. A 2 kilométer hosszú út teljesen átépül, megújulnak a járdák és egy kerékpárutat is építenek: sőt, ha minden jól megy a közbeszerzést illetően, még idén megkezdődik a csapadékcsatorna építése is.

Az önkormányzat arra kéri a gépjárművezetőket és közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel kísérjék az ideiglenesen megváltozott forgalmi rendet és a kihelyezett közúti jelzéseket. Ám a reggeli és a délutáni csúcsforgalom miatti megnövekedett várakozás az utakon, nemhogy megértést, egyre inkább türelmetlenséget szül az autósok körében.

És íme azok a helyszínek, melyeket jobb elkerülni:

– A Budai út Deák Ferenc utca – Hadiárva utca közötti szakaszán július 31-ig csatornaépítési munkálatok folynak. Ez idő alatt ütemezetten, szakaszonként a Budai út kétszer két forgalmi sávos útpályája irányonként egy–egy forgalmi sávra szűkül.

– A Budai út Kikindai utca – Kadocsa út közötti szakaszán, a városból kivezető oldalon – várhatóan – május végéig csatornaépítési munkálatok folynak, ezért a szélső forgalmi sávot lezárják.

– A Fiskális út Budai út – Késmárki utca közötti szakszán – várhatóan – június 30-ig csatornaépítési munkálatok folynak. Ez idő alatt szakaszonként félpályás forgalomkorlátozás kerül majd bevezetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik