Belföld

Közösen tüntet május elsején négy szakszervezeti szövetség

24.hu
24.hu

2012. 04. 27. 14:15

Biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, továbbá elérhető és működő közszolgáltatásokat követelnek majd.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnökei közös pénteki sajtótájékoztatójukon elmondták: a Városligetben a napozórétre tervezett nagygyűlésük után fórumot tartanak parlamenti pártok frakcióvezetőinek részvételével.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta: a Jobbik kivételével minden parlamenti pártot, valamint a Demokratikus Koalíciót meghívták a fórumra, azonban a Fidesztől és a KDNP-től nem kaptak választ, így május elsején az MSZP, az LMP, és a Demokratikus Koalíció vezető politikusaival beszélgetnek. A Jobbik kapcsán Pataky Péter úgy fogalmazott, a párt “értékrendje távol áll” tőlük, ezért nem hívták meg őket.

Varga László, a SZEF elnöke kiemelte: május elsején biztos munkahelyekért, tisztes megélhetésért, valamint elérhető és működő közszolgáltatásokért tüntetnek.

Utóbbi kapcsán kifejtette: a mai Magyarországon az elmúlt két évben lezajlott változások szűkítették a közszolgáltatások elérhetőségét, hiszen jövedelmet vontak el az emberektől, és a szolgáltatások működőképessége is romlott. Példaként említette, hogy a közgyűjtemények költségvetési támogatása jelentősen csökkent, a várólisták hosszabbodnak az egészségügyben, és nem állt meg az egészségügyben dolgozó munkavállalók kivándorlása sem.

Hozzáfűzte, nem lehet tudni, mi lesz a települések oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerével. “Sokan azt sem tudják, hogy lesz-e holnap munkahelyük, és ha igen, akkor abból meg tudnak-e élni” – fogalmazott Varga László.
Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke hangsúlyozta: ez a május elseje abban különbözik a korábbiaktól, hogy erősebben hangot akarnak adni a követeléseiknek, mivel napi tapasztalata a munkából élő embernek, hogy egyre nagyobb a kiszolgáltatottsága, egyre nehezebb megélni, beosztani jövedelmét, s egyre több családnak okoz gondot a csekkek befizetése.

Hozzátette, hogy a nemrég nyilvánosságra hozott adótervekből az olvasható ki, hogy ezek a gondok csak nőni fognak. Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi kormány elhibázott gazdaság- és adópolitikájából következő gondokat úgy akarják megoldani, hogy “szétterítik” a terheket a társadalmon.

Azért kell felemelni a szavunkat közösen, hogy ez ne így legyen” – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.