Belföld

Kánikulában is befűt a távhő

A hosszú hétvégén igazi meleg időre készülhetünk, tombolni fog a nyár. Több helyen akár 30 fok is lehet. Nyitnak a strandok is. A hirtelen érkező felmelegedés azonban sok ember szervezetét megviselheti.

Hétvégén beköszönt az igazi nyár. Csütörtökön afrikai eredetű, 10-15 fokkal melegebb levegő érte el hazánkat, és beterítette az egész országot. Pénteken a hőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, a hosszú hétvégére pedig igazi nyárias idő köszönt be 28-30 fokkal. Bármelyik nap megdőlhet a napi maximumrekord.

Veszélyes lehet a hirtelen kánikula

A hirtelen meleg azonban sok ember szervezetét megviselheti, ezért az orvosok azt tanácsolják, aki rosszul viseli a hőséget, legyen óvatos. Vérnyomás-ingadozás, szapora pulzus, a koncentrációképesség hiánya, vagy a reakcióidő növekedése – ezek mind előfordulhatnak nagy hőmérséklet-ingadozás esetén.

„Amikor hirtelen jön a meleg, csökken a koncentrációképesség, fáradékonyabbak vagyunk, pulzus-, és ritmuszavarok léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Sőt, könnyen akár hőgutát is kaphatunk. Fontos, hogy odafigyeljünk a folyamatos folyadékbevitelre is, a kisgyermeket pedig fokozottan óvjuk a napsütéstől” – tanácsolta a Hír24 olvasóinak dr. Komáromi Zoltán háziorvos.

De aki egészséges, annak is érdemes figyelnie magára a hétvégén. Például azért, mert magas lesz az UV-sugárzás, így könnyen leéghetünk.


Fotó: MTI / Manek Attila

A tavaszi nap is éget

Akár a legerősebb nyári hónapokban, most ugyanúgy leéghet bárki akár néhány perc alatt is a napon. A hosszú hétvégén ugyanis nem csak szép napos idő, hanem erős UV-sugárzás is várható, amire ilyenkor teljesen felkészületlen az ember bőre. Már most 6 körüli, azaz közepesen erős az UV-sugárzás, és ez a napokban tovább emelkedik majd. Az első erős napsugárzás pedig veszélyes a bőrre.

Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika docense azt tanácsolja, senki ne menjen a napra délelőtt 11 és délután 3 óra között, és ha a pólót le is vesszük magunkról, sapkát és napszemüveget folyamatosan viseljünk.

A leégést el lehet kerülni úgy is, ha védekezünk a magas UV-sugárzás ellen. A bőrgyógyász szerint minimum 30 faktoros napvédő használata ajánlott. Véleménye szerint az emberek sokszor takarékosan használják a napvédő termékeket és az a hamis illúzió alakul ki bennük, hogy nem éghetnek le.

De akik használnak krémet, azok sem mindig jól. Ezeket ugyanis nem elég egyszer felkenni. „A napon rendszeresen újra és újra be kell kenni magunkat, ezt nem lehet elégszer elismételni” – hangsúlyozta dr. Wikonkál Norbert. Ha mégis megtörténik a baj, és valaki annyira leég, hogy a hideg is rázza, akkor nem szabad habozni, minél hamarabb be kell menni a bőrgyógyászatra – tette hozzá.

Az orvosok azt mondják, most is be kell tartani, hogy negyedóránál többet ne töltsünk a napon, ha azt akarjuk, hogy egészséges legyen a bőrünk.

Szombaton startol a strandszezon

Kiváltképp, ha a hosszú hétvégére szabadtéri programot szervezünk. Több fővárosi strandon például már megnyitották a csapokat, és ömlik a víz a medencékbe. Április 28-án a Gellért, a Dagály és a Palatinus fürdő nyit ki először Budapesten. A Paskál, a Római és a pünkösdfürdői strand május 26-án, a csepeli és a csillaghegyi pedig június 2-án nyit. A gyerekek, a diákok, a nyugdíjasok és a családok minden nap, szerdánként pedig mindenki kedvezményesen strandolhat.


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A BKV és a MÁV is felkészült a melegre

A Volvo autóbuszok és a használtan beszerzett Van Hool autóbuszok mindegyike rendelkezik klímaberendezéssel, aminek bekapcsolása szabályozott, egységes eljárási rend szerint működik: reggel a fődiszpécser elrendeli a forgalomirányítókon keresztül a klímaberendezések bekapcsolását, ha a külső hőmérséklet elérte a 24 fokot. Amennyiben a hőmérséklet csökken, ugyanezen eljárással kapcsoltatják ki azokat.

„A klimatizálás során arra törekszünk, hogy a jármű belső terében a hőmérséklet kb. 4-6 fokkal legyen alacsonyabb a külső hőmérsékletnél – így az utasok egészségét nem veszélyezteti a hírtelen hőmérsékletváltozás, és a berendezések is gazdaságosan üzemeltethetők” – közölte megkeresésünkre a BKV.

A Combinókon automatikus a rendszer. A jármű – az előre, gyárilag beállított jelleggörbének megfelelően – a külső hőmérséklet függvényében automatikusan határozza meg a jármű utasterének hőmérsékletét.

„A klímával felszerelt járműveken már a reggeli időszaktól kezdve a késő esti órákig működnek a légkondicionáló berendezések. Azokon a járműveken, amelyeken nincs lehetőség a klimatizálásra, ott csak a járművek ablakainak elhúzása révén van lehetőség a légcserére” – tették hozzá.

A MÁV sem a naptári napoktól, hanem a külső hőmérséklet függvényében működteti a klíma- és a légjavító berendezéseket. A vonatok közül 372 darab rendelkezik teljes értékű klímaberendezéssel és további 167 darab kocsi úgynevezett légjavító berendezéssel. „Összességében így a teljes üzemeltetett járműállomány nagyságrendileg 20 százaléka van ellátva klíma- vagy légjavító berendezéssel. Ezek jellemzően a belföldi InterCity, a nemzetközi, illetve az elővárosi forgalomban közlekednek” – írta vasúttársaság közleményében.

Melegek a radiátorok

Míg a BKV és a MÁV hűt, a Főtáv fűt. Csütörtök reggel 2006 épület 158 ezer 63 lakásában volt még fűtés. Az egyik XI. kerületi kilencemeletes téglaépítésű lakásban például 25 fokot mért egyik olvasónk. A hivatalos fűtési idény ugyanis szeptember 15-étől május 15-éig tart.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ közleménye szerint a távhőszolgáltató és a fogyasztók közötti üzemviteli megállapodások alapján végzi a FŐTÁV a fűtést. A szerződésben rögzített hőmérsékleti értékekhez igazodva indítják el a szolgáltatást.

„Ha a napi átlaghőmérséklet az előrejelzések szerinti mintegy 15 fölött alakul – amilyen már jelenleg is a helyzet –, akkor elvileg mintegy 90 ezer lakásban kell kikapcsolni a fűtést. Ebben az esetben a távfűtött lakások mintegy kétharmadában, vagyis körülbelül 150 ezer lakásban még bekapcsolva marad a fűtés vagy azért, mert ilyen a szerződése az adott lakóközösségeknek, vagy azért, mert az automatikára bízzák a szabályozást. Tehát 80-90 ezer lakásban az automatikától lekapcsolódik a fűtés. Meleg tehát csak ott lesz a radiátor, ahol a külső hőmérséklet ezt indokolja” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik