Belföld

Domokos: csökkent az önkormányzatok forrása

A Széll Kálmán Alapítvány szervezésében, a közigazgatási reformról szóló konferenciára várták az érdeklődőket Abdán. A fórumon Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett, aki elmondta, hogy bajban vannak az önkormányzatok.

Térségünk településeinek polgármesterei és képviselői találkoztak csütörtökön Abdán, a falu Községházában, hogy az önkormányzati rendszerben már bekövetkezett, és tervezett változásokról kapjanak felvilágosítást.

Bajban az önkormányzatok

A rendezvényen elsőként Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszélt az átláthatóságról és a tervezhetőségről, hiszen a szakember az elmúlt években vizsgált adatok tükrében úgy látja, hogy össztársadalmi konfliktusba kerültek az önkormányzatok. Nagyon sok település csődhelyzetben van, ennek egyértelmű oka a bevételkiesés, valamint nagyon paradox módon az uniós beruházások is pénzügyi nehézséget okoztak. Domokos László a konferencián hangsúlyozta, hogy az is érdekes adat, hogy azok a városok, melyekben kórház működik, ott még nagyobb strukturális gondok adódtak, ezért nagy szükség volt beavatkozni a rendszerbe. „A 2007-2010 között vizsgált időszakban a legnagyobb adóssághányad a megyéknél mutatkozott, 13-14 önkormányzat már rövid távon is problémákkal küzdött, 6-7 önkormányzat pedig középtávon volt leromlott állapotban. A második kör egyértelműen a 304, nem megyei jogú várost jelenti, itt van a legnagyobb része is a felhalmozott adósságnak, minden második település küszködik rövid távú gondokkal” – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Segít a kormányhivatal

Ahhoz, hogy megoldás szülessen a problémákra, január 1-jével elindultak a kormányhivatalok – erről már Dr. Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes-államtitkára beszélt. „Az elmúlt időszakban 33 szervből, 14-et integráltunk a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok bázisán létrejövő kormányhivatalokba. Ez egy nagyon speciális szervezeti forma, amelyhez hasonló európai mintát is nehezen találunk. Nemzetközi tapasztalatoknál alapvetően a francia prefektusi rendszerből próbáltunk kiindulni, de azért a magyar kormány rendszere lényegesen több, mint a francia modell. Ott az integráció mindeddig nem valósult meg, úgyhogy kívánom, hogy a hazánkban kialakított forma legalább annyi ideig maradjon meg, mint náluk a prefektusi, hiszen az már a Napóleoni időszaktól kezdve működik” – emelte ki beszédében a helyette-államtitkár.

A megjelentek az átalakítások megyénkre kifejtett hatásairól is kaptak tájékoztatást, például a közfoglalkoztatási programról is, melyről Kara Ákos beszélt. „A megyében jelenleg 1263 fő dolgozik ebben a minőségben. Összességében Magyarország és a Kisalföld helyzetével kapcsolatban bizakodó vagyok, és reménykedem benne, hogy ebben az esztendőben a munkanélküliek számát 9000 fő alá tudjuk szorítani – hangsúlyozta a Győr24-nek a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik