Belföld

Domokos: csökkent az önkormányzatok forrása

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 04. 27. 10:05

A Széll Kálmán Alapítvány szervezésében, a közigazgatási reformról szóló konferenciára várták az érdeklődőket Abdán. A fórumon Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett, aki elmondta, hogy bajban vannak az önkormányzatok.

Térségünk településeinek polgármesterei és képviselői találkoztak csütörtökön Abdán, a falu Községházában, hogy az önkormányzati rendszerben már bekövetkezett, és tervezett változásokról kapjanak felvilágosítást.

Bajban az önkormányzatok

A rendezvényen elsőként Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszélt az átláthatóságról és a tervezhetőségről, hiszen a szakember az elmúlt években vizsgált adatok tükrében úgy látja, hogy össztársadalmi konfliktusba kerültek az önkormányzatok. Nagyon sok település csődhelyzetben van, ennek egyértelmű oka a bevételkiesés, valamint nagyon paradox módon az uniós beruházások is pénzügyi nehézséget okoztak. Domokos László a konferencián hangsúlyozta, hogy az is érdekes adat, hogy azok a városok, melyekben kórház működik, ott még nagyobb strukturális gondok adódtak, ezért nagy szükség volt beavatkozni a rendszerbe. „A 2007-2010 között vizsgált időszakban a legnagyobb adóssághányad a megyéknél mutatkozott, 13-14 önkormányzat már rövid távon is problémákkal küzdött, 6-7 önkormányzat pedig középtávon volt leromlott állapotban. A második kör egyértelműen a 304, nem megyei jogú várost jelenti, itt van a legnagyobb része is a felhalmozott adósságnak, minden második település küszködik rövid távú gondokkal” – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Segít a kormányhivatal

Ahhoz, hogy megoldás szülessen a problémákra, január 1-jével elindultak a kormányhivatalok – erről már Dr. Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes-államtitkára beszélt. „Az elmúlt időszakban 33 szervből, 14-et integráltunk a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok bázisán létrejövő kormányhivatalokba. Ez egy nagyon speciális szervezeti forma, amelyhez hasonló európai mintát is nehezen találunk. Nemzetközi tapasztalatoknál alapvetően a francia prefektusi rendszerből próbáltunk kiindulni, de azért a magyar kormány rendszere lényegesen több, mint a francia modell. Ott az integráció mindeddig nem valósult meg, úgyhogy kívánom, hogy a hazánkban kialakított forma legalább annyi ideig maradjon meg, mint náluk a prefektusi, hiszen az már a Napóleoni időszaktól kezdve működik” – emelte ki beszédében a helyette-államtitkár.

A megjelentek az átalakítások megyénkre kifejtett hatásairól is kaptak tájékoztatást, például a közfoglalkoztatási programról is, melyről Kara Ákos beszélt. „A megyében jelenleg 1263 fő dolgozik ebben a minőségben. Összességében Magyarország és a Kisalföld helyzetével kapcsolatban bizakodó vagyok, és reménykedem benne, hogy ebben az esztendőben a munkanélküliek számát 9000 fő alá tudjuk szorítani – hangsúlyozta a Győr24-nek a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság alelnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.