Belföld

Csapadékhiány Fejér megyében

Fejér megyében a gazdálkodók nem használják ki az öntözési lehetőségeket, noha a talajok szárazak, vízhiányosak, és az eddig lehullott csapadék mennyisége jelentősen elmarad a több éves átlagtól - mondta el a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője az MTI-nek.

Czetnerné Kócsa Márta tájékoztatása szerint a megyében a vízjogilag engedélyezett öntözhető terület mintegy 11 ezer hektár, de a gazdálkodók jelentései szerint tavaly mindössze 1384 hektáron éltek a lehetőséggel, mintegy 1 millió köbméter vizet használva fel a zöldségféléknél, a gyümölcsösöknél és a vízigényes szántóföldi kultúráknál a hiányzó természetes csapadékmennyiség pótlására.
A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség igazgatója arról számolt be az MTI-nek, hogy a hosszabb ideje tartó esőszegény időszak ellenére nem nőtt az öntözésre benyújtott vízjogi létesítési és üzemeltetési engedély kérelmek száma.
Zay Andrea tájékoztatása szerint a zöldhatóság tavaly 28 vízjogi engedélyt adott ki öntözésre, az idén április második feléig három ilyen irányú kérelem érkezett a zöldhatósághoz.
A felügyelőség az új kérelmek közül már engedélyezte 46 hektár természetes csapadékvíz pótlására szolgáló rendszer kiépítését, s 207 hektár öntözését, és folyamatban van további, mintegy 290 hektár öntözésével kapcsolatos vízjogi eljárás – írta az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik