Belföld

Tesco: nincs gumiszabály, mégsincs óvszer

Néhány Tesco-áruházaban nem szolgálnak ki kiskorúakat óvszerrel. Máshol igen.

A Tesco annyira komolyan veszi a magyar ifjúság védelmét és a népességcsökkenés problémáját, hogy nemcsak dohányáruval, alkohollal nem szolgálja ki a tizennyolc éven aluli vásárlókat, hanem – értesüléseink és később személyes tapasztalataink alapján – egyes áruházakban óvszerrel sem.

A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az áruházakat, hogy ne szolgáljanak ki alkohollal és dohánytermékkel kiskorúakat. Egy korábban a Tesco áruházban dolgozó pénztáros forrásunk akkor kérte el a vevő személyi igazolványát, ha úgy ítélte meg, az illető valóban 18 évesnél fiatalabb. Ő azt mondta: amikor óvszert húzott le a pénztárgép árleolvasója előtt, akkor ugyanúgy megjelent egy figyelmeztetés a monitoron, mint az alkohol vagy cigi esetében, de akkor még nem volt tiltás.


Fotó: AFP / Eitan Abramovich

Most igen. Teszteltük és valóban elkérték kiskorú próbavásárlónk személyi igazolványát, majd nem szolgálták ki óvszerrel. Egy Tesco üzletvezetője személyesen mondta el, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében sem alkohol, sem dohánytermék, sem óvszer nem adható ki kiskorúaknak. Arra a kérdésünkre, melyik ez a jogszabály, nem tudott válaszolni. „Nézd, ez ugyanolyan élvezeti cikk, mint a sör. A sörtől berúgsz, az óvszerrel meg, tudod…” – magyarázta a boltvezető.

A CBA egyik üzletében, szintén a boltvezető mondta azt, hogy az ő boltjaikban csak az alkohol és a dohányáru vásárlása tilos, nem hallott a „korhatáros termékek” körének szigorításáról. Ezek után felkerestünk több kisboltot és éjjel-nappalit is, sehol sem hallottak még ilyen „vonatkozó jogszabályról”. Ők is csak arról tudnak, amiről mindenki: az alkohol és a cigi tilos, de óvszerrel bárkit kiszolgálnak. Ugyanezt válaszolta két különböző drogéria vezetője is.

Megkérdeztünk egy patikust is a témában. A gyógyszertár vezetője először meglepődött „ezen a banális kérdésen”, ahogy ő fogalmazott, majd hozzátette: „inkább vele csinálják a gyerekek, mint nélküle, természetesen minden gyógyszertárban vehet óvszert a kiskorú vásárló.”

Természetesen kerestük az áruházlánc illetékeseit is, hogy megtudjuk, az ügyben melyik a vonatkozó jogszabály, illetve mi az áruházlánc hivatalos álláspontja. Közölték velünk, hogy a “Tesco-Global Áruházak Zrt. az említett termékek esetében is a hatályos jogszabályok szerint jár el, azaz alkohol és dohányterméket 18 évnél fiatalabb személyeknek nem értékesít. A gumióvszer nem szexuális termék, így ezen termékek értékesíthetők 18 évnél fiatalabbak számára is”. A cég azt ígérte, az általunk leírt esetet vizsgálja, eredményéről tájékoztatja lapunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik