Belföld

Saját zsebre dolgozik a Fidesz

A Széll Kálmán-terv 2.0 eltörölné a Fidesz által bevezetett 98 százalékos különadót.

A terv alapján úgy tűnik, mintha csak addig lett volna fontos az adó, míg az MSZP kádereitől lehetett visszakérni a monstre kifizetéseket – írja a Blikk. Most, hogy a Fidesz embereit is érintené, megszűnne a közszféra vezetőinek 98 százalékos különadója. Ez a mostani kormánytagoknak várhatóan milliós nyereséget jelent majd. A Blikk megkérdezte, mi az oka az adó megszüntetésének, nem igazságtalan-e, hogy elődeiket visszamenőleg megadóztatják, magukat pedig felmentik a fizetés alól, de a kormányszóvivő iroda még nem válaszolt.

Korábban a hvg.hu megírta, hogy hárommillió forint maradhat Réthelyi Miklós zsebében, ha valóban távozik a közeljövőben miniszteri posztjáról. Azok a kormánytagok, akik a választásokig hivatalban maradnak, még jobban járnak, így, ha 2014-ben veszít, Orbán Viktor kilencmillió forint “lelépési pénzzel” számolhat.

Az MSZP ugyanakkor a Széll Kálmán-terv új változatában az egyetlen reménykeltő intézkedésnek a 98 százalékos különadó megszüntetését tartja. Burány Sándor szerint ez bár “pofátlanság”, mégis azt jelzi, hogy az Orbán-kormány már a 2014-es bukásra készül, ezért mentesíti politikusait és az általa kinevezett vezetőket a különadó alól.

Mint korábban megírtuk, a büntetőadót a Fidesz azért vezette be, mert teljesíteni akarta vele azt a választói akaratot, hogy „a tisztességtelen, pofátlan végkielégítések” rendszerének egyszer s mindenkorra véget vessenek. Kérdés, ha most megszüntetik ezt a különadót, hogyan fognak megfelelni a választói akaratnak? A különadó nem titkolt célja volt, hogy a kormányváltás után elbocsátott vezető tisztségviselők végkielégítéseit megnyessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik